Finantele, cu ochii pe averile inculpatilor din dosarul "Rompetrol"

Finantele, cu ochii pe averile inculpatilor din dosarul "Rompetrol"

Prejudiciul cauzat statului roman este evaluat la 90 de milioane de dolari.

Actorii principali ai dosarului „Rompetrol” - Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Petrica Grama -, dar si SC Rompetrol SA ar putea fi obligati sa plateasca peste 88 de milioane de dolari pentru a acoperi prejudiciul adus statului roman prin neplata sumelor ce se cuveneau bugetului de stat.

Cei aproape 90 de milioane de dolari reprezinta banii pe care Petromidia - aflata la acea data in proprietatea statului - trebuia sa-i primeasca dupa ce a renuntat la un zacamant de titei din Libia, in favoarea unei firme spaniole. Intr-un dosar depus vineri la instanta, Ministerul Finantelor solicita si  instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor apartinand lui Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa, vicepresedintele Rompetrol,  si Petrica Grama, consilier in Ministerul Finantelor.

Decizie amanata

Ne puteți urmări și pe Google News

Masura care ar putea fi luata impotriva celor trei vine dupa ce, in februarie 2006, Parchetul a decis instituirea sechestrului asigurator asupra unei parti din actiunile pe care Grupul Rompetrol le detine la Rafinaria Petromidia. Daca, la acea vreme, Patriciu reactiona ironic sustinand ca ar fi trebuit sa i se puna sechestru pe avere pentru ca „este de doua ori mai mare”, „dorinta” acestuia s-ar putea implini in urma solicitarii Ministerului Finantelor.

Mai mult, in acest moment, bunurile apartinand SC Rompetrol SA, ca principal debitor la statului roman, sunt amenintate cu aplicarea sechestrului. O solicitare similara a fost facuta de minister si in decembrie 2006, cand, imediat dupa ridicarea sechestrului asupra actiunilor si bunurile Rompetrol, reprezentantul institutiei a cerut reinstituirea acestei masuri. La acea vreme, decizia a fost amanata.

Dinu Patriciu este acuzat in acest dosar de delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni, in timp ce Bucsa trebuie sa raspunda pentru complicitate la toate aceste infractiuni.

Inculpat in dosar si angajat la minister

Pe lista neagra depusa de Ministerul Finantelor figureaza insa si un angajat al ministerului, Petrica Grama. Pe vremea cand conducea Directia de Evaluare a Veniturilor Publice, Grama a facut pierduta o scrisoare in care Rompetrol cerea explicatii in legatura cu o tranzactie de zece milioane de euro intre compania lui Patriciu si o firma din Spania. Desi adresa figureaza ca ar fi fost repartizata mai departe chiar de Grama, documentele detinute de Parchet sustin contrariul.  Ca o coincidenta, memoriul Rompetrol nu se mai regaseste nici in arhiva directiei, pe motiv ca „perioada de pastrare a expirat”, si nici Rompetrol nu mai detine o copie din cauza „reorganizarii arhivelor”.

Contactat telefonic de reporterul EVZ, Grama nu a dorit sa dea amanunte despre acuzatiile care i se aduc, dar a recunoscut ca este inca angajat pe postul de consilier in cadrul ministerului. „Sunt inca in minister, dar am un contract pe perioada determinata. Sunt consilier”, ne-a declarat Petrica Grama. Acuzatiile care i se aduc sunt de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Termen pentru 12 acuzati

Pe langa Patriciu, Bucsa si Grama, in acest dosar au fost trimise in judecata si alte noua persoane - Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Termenul dat de instanta pentru studierea documentelor depuse de Ministerul Finantelor este 26 martie, data la care se vor dezbate si plangerile lui Sorin Rosca Stanescu, acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare ori sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

La acelasi termen, instanta urmeaza sa faca o adresa catre procurorul general al Romaniei pentru a obtine aceste informatii, care sunt din dosare aflate in cercetare la Parchet.