Finanţările USR şi PNL, pline de nereguli. Nicuşor Dan a primit bani în 2016 de la donatori „invizibili”
- Vlad Alexandru
- 9 iulie 2018, 00:00
Rapoartele de control efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă asupra chetuielilor efectuate de PNL şi USR în anul 2016 au scos la iveală mai multe ilegalităţi privind modul de cheltuiere a banilor.
În cazul liberalilor, AEP a descoperit că partidul a plătit sume imense unor entităţi media, prin facturarea separată de către fiecare filială judeţeană pentru acelaşi material publicitar. „GMP Advertising SRL a facturat aceleaşi servicii/livrabile pentru toate filialele şi nu a prestat un serviciu distinct pentru fiecare filială în parte. Crearea unei machete cu caracter general vine să întărească ideea că suntem în prezenţa unei singure creaţii ce a fost facturată de mai multe ori”, scrie în raportul AEP, citat de publicaţia „Lumea Justiţiei”.
S-a cerut declanşarea unei anchete penale
Mult mai multe nereguli au fost depistate de AEP la Uniunea Salvați România, condusă la data faptelor de Nicuşor Dan. S-a depistat că USR a iniţiat un mecanism on-line de „strângere de fonduri”, prin intermediul unui ONG cu denumirea Asociaţia G2, printr-un contract semnat între reprezentantul asociaţiei şi Nicușor Dan la data de 8.07.2016. Întrucât Asociaţia G2 nu avea mijloacele necesare de strângere de fonduri on-line, acest contract a fost grevat de un altul încheiat între Asociatia G2 și SC Netopia SRL. Astfel, oricine putea depune bani fără să poată fi identificat întrucât putea introduce orice date.
Atât Asociaţia G2, cât şi Netopia SRL îşi reţineau comisioane generoase la fiecare operaţiune, astfel încât o importantă parte de bani, în loc să meargă la campania electorală a USR, conform voinţei donatorilor, intra în conturile acestor entităţi. Controlul AEP a depistat sute de mii de lei intrați prin aceste procedee, considerate nelegale, deoarece nu se poate identifica clar donatorul. S-au depistat de asemenea sume importante de bani încasate în conturi personale de către candidaţi ai USR la parlamentare, care nu au mai fost transferaţi în conturile de campanie. Rapoartele AEP, finalizate în primăvara anului 2017, au recomandat sesizarea organelor de anchetă penală în cazul ambelor partide, dar conform luju.ro acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, deşi a trecut mai bine de un an de la definitivarea controalelor.