Finantarile islamice patrund in Europa

Finantarile islamice patrund in Europa

Finantarile islamice, de nisa, se vor impune ca o solutie viabila pentru toate tipurile de clienti ai bancilor si vor castiga tot mai mult teren, a afirmat Darshan Bijur, responsabil cu partea de finantari islamice la KPMG, citat de AFP.

Toate tipurile de produse islamice incep sa prinda si pe alte piete decat cele pe care le impune Coranul. Astfel, in afara de imprumuturile acordate prin respectarea regulilor impuse de Coran, incep sa se impuna, in afara pietelor care nu au legaturi traditionale cu aceasta religie, si obligatiunile islamice.

Acestea poarta numele de „sukuks” si functioneaza total diferit de cele cunoscute de noi. Sukuks nu sunt instrumente care sa aduca dobanda, ci randamentul este o participare la castig sau la pierdere. „Cel care subscrie obligatiuni primeste o parte din profitul creat de activele generate de acordarea finantarii”, explica Ambreesh Srivastava de la Fitch.

Finantarile islamice, aparute in forma lor moderna la mijlocul anilor ‘70 la Banca Dubad’ si la cea de Dezvoltare Islamica, se opun caracterului fix si predeterminat al taxei care reprezinta, la aceste institutii, costul cu dobanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principiul de baza este remunerarea banilor primiti prin impartirea pierderilor si profiturilor rezultate din activele existente pe care trebuie sa se bazeze orice tranzactie financiara. In acelasi timp, legea araba interzice investitiile in anumite sectoare precum alcoolul, jocurile sau armamentul.

„Cresterea cererii la nivel mondial pentru produsele si serviciile financiare care respecta sharia („calea” in limba araba, referindu-se la legea care guverneaza activitatile de zi cu zi - n.r.) alimenteaza o expansiune rapida a sectorului financiar islamic”, constata Anouar Hassoune, analist Standard&Poor’s.

Expansiunea obligatiunilor

Marile tari musulmane nu detin monopolul in acest domeniu. O companie petroliera din Texas a emis sukuk anul trecut si Trezoreria Marii Britanii a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa aiba o astfel de emisiune. Aceasta va fi o premiera pentru un stat occidental.

Finantarea islamica are un viitor frumos datorita afluxului petrodolarilor si interesului in crestere pentru bancile care functioneaza dupa aceste reguli, afirma expertii. Potrivit agentiei americane Standard&Poor’s, activele sectorului se ridica la aproximativ 500 de miliarde de dolari in urma unei cresteri de 10a pe an, timp de un deceniu.

In bancile europene

Marea Britanie, unde traiesc circa doua milioane de musulmani, este deja foarte prezenta in sectorul finantarilor acordate dupa sharia. O alta banca europeana, Loyds TSB, propune, de asemenea, produse dupa regulile sharia: un cont curent, un cont destinat studentilor si unitati la un fond de investitii. La inceputul lunii trecute, Loyds a lansat produse islamice destinate companiilor. Banca centrala a Marii Britanii a autorizat, din 2004, o banca de retail 100a musulmana - Islamic Bank of Britain.

Pe piata obligatiunilor, institutiile britanice  Standard Chartered si Barclays, respectiv cea americana Citigroup rivalizeaza, de la inceputul anului, avand fiecare circa 6a din obligatiunile islamice emise in lume. Institutia britanica HSBC si cea elvetiana UBS sunt si ele prezente in acest sector.

Regulile

Cum se imprumuta cei care traiesc in legea islamica

Bancile islamice nu au voie sa ia dobanzi la imprumuturile pe care le acorda, potrivit sharia. Aceasta nu inseamna ca bancile imprumuta o suma si primesc de la client exact aceeasi suma. Suma inapoiata va fi mai mare doar daca cel care a luat imprumutul a obtinut bunastare prin utilizarea acestuia. Unele dintre bancile islamice au astfel de produse numai pentru cei care traiesc in legea Coranului.

Si depunerile la bancile islamice sunt total diferite de cele cunoscute de noi. Multi islamici care respecta cu rigoare Coranul refuza inca sa primeasca „dobanda”. Aceasta nu functioneaza ca pe pietele noastre, ci reprezinta o parte din randamentul pe care l-a obtinut banca din utilizarea banilor depusi. Surprinzator, potrivit studiilor, bancile islamice sunt mult mai profitabile pe partea de economisire decat cele occidentale.