Discuțiile legate de finanțarea grupelor cu program prelungit continuă. Scandalul a început la sfârșitul anului 2023, însă până acum nu s-a găsit o soluție. Ion Ceban, primarul Chișinăului, refuză să aloce bani, de și în buget sunt prevăzute sumele necesare.
Finanțare grupelor cu program prelungit a stârnit discuții aprinse în Consiliul Municipal Chișinău. În timp ce consilierii PAS susțin că primarul Ion Ceban refuză deblocarea a 18 milioane de lei pentru finanțarea grupelor cu program prelungit, consilierii MAN spun că autoritatea publică locală a finanțat în ultimii ani clasele cu program prelungit, deși nu are obligația să o facă. Iar acum nu mai dispune de surse financiare pentru a continua această practică.
Consilierul municipal din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilia Scutar, a spus că problema finanțării grupelor cu program prelungit până în prezent este nesoluționată și afectează 38.700 de copii și pe părinții lor. „Conform legii bugetului de stat pentru anul 2024, Ministerul Finanțelor a alocat 3 miliarde 859 de mii de lei, ceea ce înseamnă cu 81 de milioane mai mult decât în anul 2023. Înseamnă că bani sunt, dar nu este dorință de a debloca cele 18 milioane ca să finanțăm grupele cu program prelungit.
Primăria Chișinău a alocat bani doar pentru 6000 de copii din familii social-vulnerabileˮ, a declarat Lilia Scutar, citată de ipn.md. Consilerii din Fracțiunea PAS solicită ca primarul Ion Ceban, împreună cu fracțiunea MAN, să prezinte bugetul provizoriu pentru anul curent, să-l publice pe site-ul oficial, ca să devină vizibil și să fie dezbătut în cadrul ședinței CMC.
Finanțarea grupelor cu program prelungit
Vicepreședintele Fracțiunii Partidului Politic „Mișcarea Alternativă Națională” în CMC, Corneliu Pântea, președintele ședinței de joi a Consiliului Municipal, a făcut referire la Regulamentul de organizare și funcționare a claselor și grupelor cu program prelungit din 2016, potrivit căruia „autoritatea publică locală nu este obligată să facă acest lucru, doar dacă dispune de surse suplimentareˮ.
„În ultimii trei ani municipiul Chișinău a introdus o practică prin care finanța din bugetul municipal aceste clase cu program prelungit. Spre exemplu, pentru anul trecut am făcut o finanțare de 72 de milioaneˮ, a spus Corneliu Pântea. Acesta a mai spus că finanțarea grupelor cu program prelungit a fost posibilă atât timp cât municipiul Chișinău avea surse suplimentare și transferuri de la bugetul de stat.
Cheltuieli achitate doar pentru 6.000 de copii
În aceste condiții, cheltuielile sunt achitate doar pentru 6.000 de copii care provin din familii vulnerabile. La sfârșitul lunii ianuarie, Primăria Chișinău a anunțat că s-a aprobat o decizie privind reluarea activității grupelor cu program prelungit pentru elevii din Chișinău, cu achitarea de către părinți a taxelor: 360 de lei pentru activitatea programului prelungit de 3 ore și 690 de lei pentru programul prelungit de 6 ore.
Ulterior, ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, a anunțat că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, prin care s-a stabilit ca părinții să achite taxele pentru grupele cu program prelungit, a fost anulată. Perciun a mai spus că primăria condusă de Ion Ceban are banii prevăzuți în buget.