Financial Times: Gove anunță un pachet de măsuri menit să întărească granițele după Brexit

Financial Times: Gove anunță un pachet de măsuri menit să întărească granițele după Brexit

Măsurile prevăd noi puncte de control, personal suplimentar și propuneri vizând stabilirea unor controale mai îndepărtate de porturi

Ministrul vizând Biroul Guvernului din Regatul Unit, Michael Gove, a anunțat un fond de £705 milioane destinat unor măsuri menite să întărească frontierele Marii Britanii, el afirmând că asta ar ajuta Regatul Unit “să profite de șansele“ oferite de Brexit.

Dl Gove a trebuit să amâne cu șase luni impunerea totală a controalelor la frontiere începând din 1 ianuarie – când perioada de tranziție a Brexitului se încheie – după ce a susținut că pregătirile au fost împiedicate de Covid-19.

Acest lucru a dus la un conflict cu ministrul comerțului, Liz Truss, care a spus că niște granițe permisive ar duce la creșterea contrabandei și ar încălca obligațiile pe care Marea Britanie și le-a asumat față de Organizația Mondială a Comerțului, când s-a angajat să stabilească asemenea controale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planurile dlui Gove prevăd înființarea unor noi puncte de control, suplimentarea cu 500 de angajați a Forțelor de Frontieră și stabilirea unor posturi de control mai îndepărtate de porturile care nu dispun de spațiul necesar pentru a-și putea spori controlul vamal.

Fondul va cuprinde £470 milioane pentru infrastructura din porturi și din alte zone teritoriale și £235 milioane pentru sistemele IT și pentru sporirea numărului de angajați, după cum se prevăd mai mulți bani și pentru departamentul HM Revenue and Customs (Serviciul Regal de Venituri și Vămi, n. red.), fonduri menite să ușureze activitatea funcționarilor care vor trebui să folosească noi formulare în tranzacțiile cu UE.

Declarațiile vamale vor trebui făcute chiar și în eventualitatea în care Marea Britanie ar semna un tratat comercial cu UE care să nu prevadă și taxe. Dl Gove nu a contestat afirmațiile firmelor, potrivit cărora ar fi necesari 500000 de agenți vamali din sectorul privat care să ajute la completarea formularelor.

Săptămâna trecută, o scrisoare a dnei Truss, apărută pentru prima oară în publicația Business Insider, demonstra că ministrul comerțului s-a arătat îngrijorat de planul dlui Gove vizând înființarea în etape a punctelor de control pentru produsele din UE care vor intra în Regatul Unit după data de 1 ianuarie.

În ziarul Sunday Telegraph, dl Gove a scris că, până în anul 2025, dorește să creeze “cea mai eficientă frontieră din lume“. El a anunțat totodată și o eventuală campanie publicitară prin care firmelor de afaceri din Marea Britanie să fie încurajate să se pregătească pentru “un nou început al Regatului Unit“. El a adăugat: “Dacă sunteți directorul unei companii multinaționale sau al unei afaceri de familie, dacă sunteți cetățeni britanici rezidenți în UE sau dacă intenționați să lucrați în străinătate, noua campanie va stabili în mod clar primii pași care vă vor ajuta ca această mare schimbare să aibă loc cât mai ușor posibil“.

Rachel Reeves, omologul (laburist) ‘din umbră‘ al dlui Gove, s-a declarat uimită de faptul că dl Gove nu face decât să sporească cheltuielile pentru pregătirea frontierelor cu cinci luni înaintea încheierii perioadei de tranziție, când țara a votat pentru Brexit încă din anul 2016 “E prea puțin și e prea târziu“, a declarat ea în emisiunea lui Andrew Marr de la BBC. Ea a spus că guvernul ar trebui mai degrabă să cheltuiască bani pentru școli și spitale în loc să îi dea pe o nouă parcare din Kent, destinată camioanelor.

Dl Gove i-a spus dnei Sophy Ridge, o reporter de la Sky, că guvernul nu-i mai sfătuiește pe oameni să lucreze la domiciliu dacă este posibil, el temându-se că munca la domiciliu încetinește redresarea economică. “Vrem să vedem întorcându-se la lucru cât mai mulți oameni, la parterul vreunui magazin sau în oricare alt birou“, a spus el.

Ulterior, el a vorbit în emisiunea lui Andrew Marr, unde a spus că tratativele comerciale cu UE înregistrează progrese și a pretins că și din partea UE se simte “o mișcare“. “Sunt semne de speranță, dar nu aș vrea să mă arăt exagerat de entuziast“.

Articol de George Parker/ Financial Times/Rador