Financial Times: Acordul României cu FMI, în pericol din cauza crizei politice

Financial Times: Acordul României cu FMI, în pericol din cauza crizei politice

În timp ce Ungaria şi-a îmbunătăţit imaginea, vineri, deschizând calea discuţiilor privind un nou pachet financiar din partea FMI şi UE, ţara vecină, România, se mişcă repede în cealaltă direcţie, scrie un blog al publicaţiei "Financial Times".

Leul românesc a atins minime record faţă de euro, în timp ce parlamentul a votat pentru suspendarea preşedintelui, ceea ce adversarii numesc o lovitură de stat organizată de coaliţia de guvernământ a primului-ministru. Astfel, moneda naţională ar putea rămâne sub presiune o perioadă de timp, mai scrie publicaţia britanică.

Cum vor continua lucrurile de acum încolo va depinde inclusiv de o hotărâre a Curţii Constituţionale dacă guvernul poate schimba regulile pentru referendumul de demitere a preşedintelui, programat pentru 29 iulie. Până în prezent, eliminarea preşedintelui prin referendum avea nevoie de o majoritate a alegătorilor înregistraţi, guvernul schimbând regula cu o majoritate din voturile exprimate.

Dacă planul premierului va reuşi, este probabil ca preşedintele Traian Băsescu să fie dat jos. Un sondaj de opinie de weekend-ul trecut a arătat că 64% dintre romani au fost în favoarea demiterii preşedintelui, a cărui popularitate a fost afectată grav, după ce imaginea sa a fost asociată cu austeritatea şi cu presupusul nepotismul. Doar 27% au spus că ar vota împotriva demiterii lui Băsescu. Patru cincimi din alegători au declarat că vor să voteze.

Însă, dacă se păstrează vechile reguli, acestea ar putea reprezenta o barieră suficient de mare în calea demiterii, permiţându-i lui Traian Băsescu să treacă de acest vot, la fel cum s-a mai întâmplat încă o dată în anul 2007.

Ponta, într-o "eroare populistă"

Cu toate incertitudinile, investitorii au şi motive pentru a se simţi confortabil. Victor Ponta, premierul care a condus mişcarea împotriva lui Traian Băsescu, a subliniat angajamentul său puternic faţă de acordul preventiv stand-by în valoare de 5 miliarde de dolari cu FMI şi UE, care a fost ca o ancoră economică pentru România.

Săptămâna trecută, Ponta a cerut cabinetului său să se conformeze cu stricteţe ţintelor cerute de FMI, care va trimite următoarea misiune pentru a şasea evaluare a programului pe 24 iulie. Bank of America Merrill Lynch susţine că se aşteaptă ca România să treacă cu bine de această evaluare. De asemenea, finanţarea deficitului bugetar pare uşor de gestionat, anul acesta, 61% din necesar fiind deja îndeplinit.

Dar, în acelaşi timp, Merrill constată că angajamentele fiscale ale lui Ponta "fac o eroare populistă", referindu-se în speţă la creşterea salariilor din sectorul public în iulie şi decembrie. Acest lucru ar putea genera probleme pe termen mediu şi lung. Manevrele politice şi incertitudinea legată de posibilele alegeri prezidenţiale anticipate, precum şi alegerile parlamentare programate pentru noiembrie cresc în mod semnificativ riscul politic şi umbresc perspectivele ţării.

Lipsa stabilităţii, piedici pentru investitori

Ieri, Consiliul Investitorilor Străini şi-a exprimat îngrijorarea că recentele evoluţii ar putea "afecta stabilitatea, creşterea economică şi imaginea ţării pe pieţele internaţionale". "Lipsa stabilităţii şi predictibilităţii reprezintă bariere importante pentru investitori", a adăugat consiliul, avertizând că problemele s-ar putea agrava acum, când România are mare nevoie de capital.

Cel mai mare pericol este ca politicile economice ale României, care s-au menţinut impresionant pe linia de plutire cu măsurile de austeritate şi de reformă, după încheierea acordului de 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE, în 2009, ar putea fi scoase din ritm, iar stabilitatea fiscală câştigată cu greu ar putea fi ameninţată, mai scrie blogul FT.

Dacă România a încălcat legile UE, programul cu FMI ar fi suspendat

Capital Economics sugereaza că ţara poate rezista, probabil, în cazul unei suspendări temporare a programului cu FMI - aşa cum sa întâmplat la sfârşitul anului 2009 -, din cauza, de exemplu, a relaxării politicii fiscale sau a amânarii privatizărilor planificate.

Dar, instituţia avertizează că, în cel mai rău scenariu, programul cu FMI şi UE ar putea fi oprit, în cazul în care Comisia Europeană concluzionează că în România a încălcat legile UE.

Acesta nu este cel mai probabil scenariu, însă nu este un scenariu imposibil. După o convorbire telefonică cu Traian Băsescu, ieri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a avertizat că oficialul german consideră că este "inacceptabil" ca principiile fondatoare UE ale statului de drept să fie încălcate. Prim-ministrul Victor Ponta se va întâlni joi la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru a discuta toate aceste probleme.

Orice s-ar întâmpla, este greu să nu fii de acord cu concluzia Capital Economics, că, în condiţiile în care România - din cauza legăturilor sale cu Grecia - se numără deja printre cele mai vulnerabile economii la o eventuală dispariţie a zonei euro, "incertitudinea politică este ultimul lucru de care are nevoie", mai arată blogul FT.

CITIŢI ŞI:

  • Investitori străini: Criza politică poate influenţa creşterea economică a României
  • Angela Merkel: Încălcarea statului de drept în România este "inacceptabilă"

Ne puteți urmări și pe Google News