Finalul carierei politice a lui Donald Trump. Comisia de anchetă a recomandat punerea sub acuzare

Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Comisia recomandă începerea unor anchete penale împotriva fostului președinte american, considerat a fi persoana care a instigat mulțimea la dezordine socială. Punerea sub acuzare a fostului președinte ar duce la interdicția ca acesta să mai poată candida pentru un nou mandat.

Raportul final al comisiei care anchetează evenimentele din 6 ianuarie 2021, când clădirea Capitoliului SUA, în care funcționează cele două camere legislative, a fost luată cu asalt de către fidelii lui Donald Trump, a fost finalizat.

Document final afirmă că Donald Trump s-a angajat în mod ”criminal” într-o ”conspirație, în mai multe părți” pentru a anula rezultatele legale ale alegerilor prezidențiale din 2020 și nu a acționat pentru a-i împiedica pe susținătorii săi să atace Capitoliul SUA.

Ancheta a durat mai bine de 18 luni, iar document final conține 845 de pagini. Comisia a audiat peste 1.000 de martori, a organizat zece audieri și a obținut milioane de pagini de documente.

Martorii, unii dintre ei printre cei mai apropiați colaboratori ai lui Trump, dar și membri ai forțelor de ordine sau participanți la protest, au detaliat acțiunile lui Trump în săptămânile dinaintea insurecției și modul în care ampla sa campanie de presiuni pentru a anula înfrângerea, i-a influențat direct pe cei care au trecut cu brutalitate de poliție și au spart ferestrele și ușile Capitoliului la 6 ianuarie 2021.

Concluziile comisiei: Donalt Trump este vinovat

La capitolul concluzii, comisia de anchetă a stabilit un singur vinovat: Donald Trump.

”Cauza centrală a zilei de 6 ianuarie a fost un singur om, fostul președinte Donald Trump. Niciunul dintre evenimentele din 6 ianuarie nu s-ar fi întâmplat fără el”, se arată în raport.

Insurecția a amenințat grav democrația și ”a pus în pericol viețile legislatorilor americani”, a concluzionat comisia formată din nouă membri.

Raportul comisiei concluzionează că insurecția de la Capitoliul SUA a amenințat grav democrația și ”a pus în pericol viețile legislatorilor americani”.

Finalul carierei politice pentru Trump

Într-o prefață la raport, președintele demisionar al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, afirmă că aceste concluzii ar trebui să fie ”un apel la vigilență pentru toți americanii: să ne păzim cu vigilență democrația și să acordăm votul nostru doar celor care sunt devotați în apărarea constituției noastre”.

Cele opt capitole de constatări ale raportului spun povestea în mare parte așa cum au făcut-o audierile comisiei în această vară - descriind numeroasele fațete ale planului remarcabil pe care Trump și consilierii săi l-au conceput pentru a încerca să anuleze victoria președintelui american Joe Biden.

Legiuitorii descriu presiunile pe care acesta le-a exercitat asupra statelor, oficialilor federali, legislatorilor și asupra fostului vicepreședinte Mike Pence pentru a se juca cu sistemul sau a încălca legea.

În cele două luni dintre alegeri și insurecție, se arată în raport, ”președintele Trump sau cercul său apropiat s-au angajat în cel puțin 200 de acte aparente de sensibilizare, presiune sau condamnare publică sau privată, vizând fie legislatori de stat, fie administratori electorali de stat sau locali, pentru a anula rezultatele alegerilor din stat”.

Afirmațiile false și repetate ale lui Trump privind frauda generalizată a alegătorilor au avut ecou printre susținătorii săi, a afirmat comisia, și au fost amplificate pe rețelele de socializare, bazându-se pe neîncrederea în guvern pe care a încurajat-o în cei patru ani de mandat. Iar el a făcut prea puțin pentru a-i opri atunci când au recurs la violență și au luat cu asalt Capitoliul.