Finala Ligii, între "diavoli" pragmatici şi catalani inconstanţi

Finala Ligii, între "diavoli" pragmatici şi catalani inconstanţi

Manchester United şi FC Barcelona se vor întâlni, în 27 mai, la Roma, în a 17-a finală a Ligii Campionilor şi cea de-a 54-a a celei mai importante competiţii europene intercluburi.

Dacă Manchester United a reuşit să câştige toate cele trei finale precedente în care a fost implicată, FC Barcelona a reuşit să se impună doar în două din cele cinci prezenţe în ultimul act al competiţiei.

Trei din trei pentru United

United a câştigat primul său trofeu în 1968, impunându-se, pe stadionul Wembley, în faţa echipei portugheze Benfica Lisabona. "Diavolii roşii", care îi aveau pe teren pe legendarii Bobby Charlton, Norbert Stiles şi George Best, au câştigat greu partida cu lusitanii, aflaţi, la acea vreme, la a şasea finală a competiţiei. Scorul final al partidei a fost 4-1, însă, după 90 de minute de joc, tabela de marcaj indica 1-1.

Finala şoc cu Bayern Munchen

Manchester United avea să aştepte 31 de ani pentru un nou succes în Cupa Campionilor Europeni, care se transformase, între timp, în Liga Campionilor. Finala s-a disputat pe stadionul Camp Nou din Barcelona. Adversarii englezilor erau germanii de la Bayern Munchen.

Partida a fost una dintre cele mai dramatice finale din întreaga istorie a competiţiei, încheindu-se cu victoria insularilor, care au marcat două goluri (Sheringham, Solskjaer) în minutele de prelungiri ale partidei şi au răsturnat avantajul luat de bavarezi în debutul partidei, după golul lui Mario Basler.

Cel mai recent succes al "diavolilor" este cel obţinut, anul trecut, la Moscova, pe stadionul Lujniki, după victoria în faţa conaţionalilor de la Chelsea Londra. Nici această partidă nu a fost lipsită de dramatism, United impunându-se în urma executării loviturilor de departajare, după ce scorul în timpul regulamentar a fost egal, 1-1.

La Roma, Manchester United va încerca să îşi menţină procentajul perfect în finalele competiţiei şi să devină prima echipă care reuşeşte să îşi apere trofeul în era Ligii Campionilor. Caruselul catalan

Echipa catalană a ajuns prima oară în finala Cupei Campionilor Europeni în 1961. Erau vremurile de apus ale celei mai de succes echipe din istoria competiţiei, Real Madrid, care triumfase în toate din cele cinci ediţii disputate până atunci. Barcelona a fost prima echipă care a eliminat Realul din Cupa Campionilor, însă a pierdut finala de la Berna, 2-3 cu Benfica Lisabona.

Nici a doua finală din istoria clubului catalan nu a fost una de frumoasă amintire, lucru care nu se poate spune şi despre suporterii români. Este vorba despre finala de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti s-a impus, la penalty-uri. Primul succes al Barcelonei în Cupa Campionilor a venit însă şase ani mai târziu, când olandezul Ronald Koeman a marcat în a doua repriză de prelungiri a finalei cu Sampdoria Genova.

Una caldă, una rece

În 1994, Barcelona a intrat însă în clubul "select" al finalistelor învinse la o diferenţă record de patru goluri, alături de Eintracht Frankfurt, Atletico Madrid şi Steaua Bucureşti, fiind învinsă, la Atena, cu 4-0 de AC Milan. Altfel a stat situaţia în 2006, când Barcelona a triumfat în finala de la Paris, în faţa lui Arsenal Londra, reuşind să întoarcă scorul şi să câştige cu 2-1.

Barcelona va lupta, la Roma, pentru al treilea titlu din istoria clubului, iar o victorie ar detaşa Spania la vârful clasamentului "all-time" al competiţiei, cu 12 succese, cu unul mai mult decât Anglia şi Italia, alături de care împarte, în prezent, prima poziţie. DRUMUL SPRE ROMA

Faza grupelor

Manchester United şi FC Barcelona au fost incluse în urna principalelor favorite la tragerea la sorţi a celor opt grupe ale Ligii Campionilor din acest sezon. Şi cele două echipe şi-au respectat statutul. Manchester United a câştigat Grupa E, din care au mai făcut parte Villarreal CF, Celtic Glasgow şi Aalborg BK, însă rezultatele echipei antrenate de Alex Ferguson nu au convins: patru remize şi doar două victorii.

De cealaltă parte, Barcelona a defilat în Grupa C, reuşind să acumuleze 13 puncte (4 victorii, un rezultat de egalitate şi o înfrângere) în compania echipelor: Sporting Lisabona, FC Basel şi Şahtior Doneţsk, echipa lui Mircea Lucescu fiind singura care a învins formaţia catalană în acest sezon al competiţiei.

Optimi de finală

Manchester United a eliminat campioana Italiei din ultimii trei ani, Internazionale Milano, după 0-0 pe stadionul Giuseppe Meazza şi 2-0 în Anglia. Barcelona a eliminat, de asemenea, o echipă care a dominat clar campionatul intern, Olympique Lyon (şapte titluri consecutive în Franţa), şi tot după o remiză (1-1, pe Stade Gerland) şi o victorie (5-2, în Catalonia).

Sferturi de finală

Manchester United a eliminat greu FC Porto, după 2-2 pe Old Trafford şi 1-0 pe Estadio Dragao. FC Barcelona nu a avut aceleaşi emoţii în faţa nemţilor de la Bayern Munchen, pe care i-au scos din competiţie în primele 45 de minute ale partidei de pe Camp Nou, când catalanii au stabilit şi scorul final al primei manşe, 4-0. Returul din Bavaria nu a schimbat nimic, partida încheindu-se la egalitate, scor 1-1.

Semifinale

United a dispus, după două victorii şi cu scorul general de 4-1, de Arsenal Londra, în timp ce FC Barcelona a eliminat o altă echipă din capitala Angliei, Chelsea, fără să câştige însă niciuna dintre întâlniri (0-0 pe teren propriu şi 1-1 pe Stamford Bridge).

ARENA FINALEI

Stadio Olimpico va găzdui, pe 27 mai, pentru a patra oară, finala Ligii Campionilor (Cupa Campionilor Europeni).

Cu o capacitate de 72.689 de locuri, arena din capitala Italiei a găzduit numeroase competiţii sportive în cei peste 70 de ani de existenţă, printre care Jocurile Olimpice din 1960, Campionatele Mondiale de atletism din 1987, finala Cupei Mondiale la fotbal din 1990 şi cele trei finale ale Ligii Campionilor.

FC Liverpool a câştigat prima sa Cupă a Campionilor Europeni pe Stadio Olimpico în 1977, când "cormoranii" s-au impus, cu scorul de 3-1, în faţa nemţilor de la Borussia Mönchengladbach. După opt ani, Liverpool a triumfat încă o dată la Roma, de această dată învingând, după executarea loviturilor de departajare, chiar o echipă din "Cetatea Eternă", AS Roma.

În sfârşit, în 1996, Juventus a câştigat Liga Campionilor, învingând, de asemenea, după executarea loviturilor de departajare, deţinătoarea de atunci a trofeului, Ajax Amsterdam.

Ne puteți urmări și pe Google News