Shinzo Abe a „rămas fără cuvinte” după ce a vizionat o înregistrare video în care se anunța că unul dintre cei doi japonezi, luați ostatici de extremiștii Statului Islamic, a fost omorât. El a promis că va face tot posibilul ca cel deal doilea să fie salvat.

Solidaritate globală

În înregistrare, unul dintre ostatici, jurnalistul Kenji Goto, cu cătușe la mâini, a ținut un discurs de două minute, în care îl acuza pe premier că este vinovat de moartea lui Yukawa, pentru că n-a răspuns cererii de răscumpărare, de 200 de milioane de dolari, care trebuia plătită în 72 de ore.

Comunitatea inter națională a reacționat imediat, cu declarații de solidaritate. MAE român a condamnat executarea cetăţeanului japonez și a reafirmat „angajamentul clar al României, alături de aliații și partenerii săi”, în combaterea terorismului internațional.

„Ne aflăm în fața unui nou act de o cruzime extremă. Reconfirm angajamentul României de a contribui la eforturile comunității internaționale de combatere a terorismului care nu are graniţe şi împotriva căruia trebuie să facem front comun”, a spus ministrul Bogdan Aurescu.