Trei poveşti despre căsnicie vor fi prezentate pe Muntele Găina din Apuseni, locul care în fiecare vară se umple de peţitori şi de turişti.
Un proiect pentru recuperarea tradiţiilor bine-cunoscutului Târg de Fete, incluzând spectacole tradiţionale, dar şi proiecţ ii cinematografice, se va desfăşura, în perioada 16-20 iulie, pe Muntele Găina din Apuseni, în colaborare cu Astra Film. Vechi de mii de ani, sărbătorile populare (nedeile) de pe vestitul munte au adunat, în fiecare an, mulţi tineri dornici să se cunoască şi să se căsătorească. Dorind să aducă în prezent obiceiurile moţilor, fără a le denatura autenticitatea, iniţiatorii acestui proiect, Uniunea Munţii Apuseni şi Consiliul Judeţean Alba, speră să atragă aici mii de turişti iubitori de cultură.
Pe „Muntele Dragostei“
Astra Film va avea un statut de invitat special la un program de evenimente ce vor aduce surprize si noutăţi pentru cei care se vor aduna aici, ca la nedeile de odinioară, renăscute datorită conceptului denumit „Muntele Dragostei“. Pe lângă tulnică rese, balmoş, cântece şi dansuri specifice zonei, în Ţara Moţilor vor ajunge astfel trei poveşti de dragoste şi despre căsnicie din România, Kârgâzstan şi comunitatea musulmană din Marea Britanie.
Obiceiuri vechi într-o lume modernă Documentarul „Nevasta cea bună“, realizat de Angus Macqueen pentru BBC, îl are în centru pe Mihai, un tânăr dintr-un sat maramureşean, care-şi caută o soţie într-o lume în care valorile şi munca tradiţională au fost înlocuite de dorinţa de a pleca în străinătate. În final, el îşi găseşte aleasa şi rămâne în satul său.
Filmul „Răpirea mireselor în Kârgâzstan“, de Petr Lom, prezintă un vechi obicei kârgâz care încă funcţionează, în ciuda faptului că a fost declarat ilegal acum câţiva ani. În Kârgâzstan, fosta republică sovietică, bărbaţii îşi răpesc viitoarele soţii. De obicei, mirele în devenire cheamă nişte prieteni, închiriază o maşină, urmăreşte fiecare mişcare a fetei pe care a pus ochii şi, la momentul oportun, o răneşte pur şi simplu de pe stradă şi o duce la casa părinţilor lui. Imediat, o „delegaţ ie“ pleacă la familia fetei pentru a anunţa răpirea.
În aşteptarea unei hotărâri din partea celor două familii, fata rămâne în casa răpitorului, păzită de rudele acestuia. Filmul spune povestea a patru fete luate pentru a deveni mirese fără voia lor.
Cu umor despre tradiţie
Îndepărtându-se de tonul solemn al filmelor despre căsătoriile aranjate, „Orice căsnicie reuşită începe cu lacrimi“ (de Simon Chambers) descrie cu umor experienţ a Shahanarei Begum, o tânără musulmană din Londra căreia îi place stilul de viaţă occidental. Pentru a-şi îmbuna tatăl şi a aplana conflicte mai vechi, ea va accepta un soţ pe care nu l-a văzut niciodată înainte de nuntă.
Este savuroasă scena în care ea renunţă la pantalonii roz şi îmbracă un sari pentru a-şi aştepta proaspătul soţ la aeroport. Deşi devotată tradiţiei în care a fost crescută, sora sa, logodită, la rândul ei, printr-un aranjament similar, se simte la fel de nepregătită pentru acest pas.