Filarmonica la Mănăstirea Şag

Filarmonica la Mănăstirea Şag

Timişorenii au umplut curtea Mănăstirii Timişeni-Şag pentru un concert inedit.

Peste 3.000 de oameni au participat, duminică seara, la concertul din incinta Mănăstirii Timişeni- Şag. Curtea lăcaşului de maici a fost special amenajată pentru concert. Stareţa Casiana ne-a spus că, iniţial, s-a temut de aşa o iniţiativa nemaiîntâlnită.

„Ne-am aşteptat la agitaţie, la altceva. Ceea ce a ieşit a fost de un foarte înalt nivel religios”, a declarat, după concert, stareţa.

Fiecare piesă interpretată în concerul vocal-simfonic a avut parte de o cugetare fiolosofică sau de un citat din Sfânta Scriptură, care apărea pe ecranul de câţiva metri pătraţi care flanca orchestra dirijată de maestrul Gheorghe Costin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ave Maria” din opera „Othello”, de Giuseppe Verdi, a fost interpretată de Diana Pap, iar înaintea finalului cu clopote s-a ascultat Requiemul în Re minor KV 626, de Mozart, şi „Panis angelicus”, de C. Franck. Ioan Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul, cel care a pus la cale concertul, spune că a căutat să fie un argument suplimentar pentru candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Filarmonica susţine candidatura Timişoarei

„Filarmonica Banatul organizează şi numeroase concerte în spaţii neconvenţionale sau în aer liber. Au fost concerte în faţa Catedralei Mitropolitane, în 2007, pe malul canalului Bega, în 2008, la Aeroportul „Traian Vuia”, în acelaşi an, apoi la Pădurea Verde, anul trecut, şi, tot atunci, pe un şantier, la Societatea de Drumuri Municipale a oraşului. Filamonica susţine proiectul prin care Timişoara să devină capitala culturală europeană, propunându-şi ca, din punct de vedere artistic, să prezinte Timişoara ca pe o capitală a Banatului şi EuroBanatului”, a declarat Gârboni, directorul instituţiei muzicale.

Evenimentul muzical a mobilizat energii impresionante, atât din punct de vedere artistic, cât şi antreprenorial. Orchestrei simfonice i-au fost alături Corul „Ion Românu”, dirijat de Iosif Todea, Corul de copii al Colegiului Naţională de Artă „Ion Vidu”, condus de Maria Gyuris, şi exponenţii celor mai frumoase voci din oraş: Irina Iordăchescu, Diana Pap, Mihai Sîm boteanu, Alina Todea, Cristian Ardelean, Claudia Codreanu.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/EzdWv0XWjjo&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/EzdWv0XWjjo&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>