Fierbere în sistemul de învățământ din Republica Moldova. Liceele cu greutate, asaltate
- Nicolae Comănescu
- 8 iulie 2024, 22:10
Republica Moldova. Admiterea în licee este în plină desfășurare, în R. Moldova, iar marea bătălie pentru elevi și părinți țintește liceele cu ștaif. Unitățile de învățământ prestigioase sunt luate cu asalt și trebuie să introducă diverse probe pentru a crea o departajare. În condițiile în care numărul doritorilor este mai mare decât cel al locurilor disponibile.
Luptă mare pentru admiterea la liceele „cu firmă” din Republica Moldova
La polul opus, sunt și licee care au mai multe locuri decât elevi ce vor să învețe în respectivele locuri.
„Absolvenți de gimnaziu sunt așteptați până pe 15 iulie să depună în format electronic sau fizic, dosarul de participare la concursul de admitere. Rezultatele vor fi afișate pe 20 iulie. Iar în acest an, în liceele din țară sunt așteptați peste 13 mii de absolventi.
In a treia zi de înscriere, la Liceul Spiru Haret, din Chişinău, numărul de absolvenţi înscriși depăşeşte de aproape trei ori numărul de locuri disponibile”, transmit jurnaliștii de la TVR Moldova.
„Până la această oră au fost depuse 234 de cereri pentru 81 de locuri disponibile în trei clase, una profil umanistic, alte două profil real Nu pot fi înmatriculaţi acei candidaţi care vor avea nota sub 9,25. Deci sunt aranjaţi în ordinea descreşterii mediilor conform numărului de locuri disponibile şi deja se trage linia sub ultimul candidat”. A spus Valeriu Gînga, director adjunct la Liceul „Spiru Haret”, vorbind despre concurența acerbă la admitere.
Se țin probe suplimentare pentru departajare
Luptă mare este și pentru a prinde un loc la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”. Se va organiza o probă suplimentară în cadrul concursului de admitere, care va avea loc la data de 17 iulie.
„Noi punem accent mai mult pe elementele de logică, de erudiţie. Anul acesta as-a luat decizia ca la profilul umanistic să fie istoria românilor şi universală, iar la profilul real să fie matematica. Ne vom strădui să luăm în considerare aceste rezultate de la examen, plus notele care le-am obţinut pe parcursul clasei a noua”, a explicat Paveș Cerbușca. directorul respectivei unități de învățământ.