Ce i-a lovit pe tinerii din România. Mii de absolvenți, afectați

Ce i-a lovit pe tinerii din România. Mii de absolvenți, afectați Sursa foto: Arhiva EvZ

Tinerii din România îngroașă rândurile somerilor, arată datele Institului Național de Statistică(INS). Spre exemplu, în 2023, mai mult de jumătate   dintre tinerii fără loc de muncă erau încadrați în categoria șomerilor de lungă durată.

Cu toate acestea, datele statistice arată că nici persoanele cu studii superioare nu au fost ocolite de șomaj.

Șomajul lovește din plin. Tinerii, cei mai afectați

A crescut rata șomajului

Sursa foto: Arhiva EvZ

Șomajul în rândul persoanelor cu studii superioare a fost de doar 1,6% în 2023, în timp ce în rândul persoanelor cu un nivel scăzut de instruire rata șomajului a fost de 14,6%, iar în cel al persoanelor cu studii medii – 4,9%, arată analiza INS.

În anul care s-a încheiat, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, în scădere faţă de anul anterior cu 0,1 puncte procentuale. Anul trecut populația activă a României a fost de 8,15 milioane de persoane. Dntre acestea aproape, aproximativ  jumătate de milion primeau indemnizație de șomaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bărbații români sunt mai afectați de șomaj decât de femeile, conform sursei citate.   În schimb, ei își găsesc mai ușor de muncă. Rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,7%, faţă de 54,3% la femei). 68,6% dintre persoanele aflate la vârsta activă din mediul urban erau angajate, iar în mediul rural rata de ocupare a fost de 57,1%.

Cine scapă de șomaj cel mai rapid. Sectorul privat ține țara

Salariul minim crește pentru anumiți angajați. Cât vor primi muncitorii necalificați

. Sursa foto: Pixabay

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior (89,8%).  Astfel, 65,6% dintre persoanele cu nivel mediu de educaţie şi 36,9% dintre cele cu nivel scăzut de educaţie s-au încadrat în muncă.

În ceea ce privește categoria cea mai activă de angajați, aceasta provine din mediul privat. Sectorul privat înseamnă 82,8% din forța de muncă, în timp ce sectorul public doar 16.6%. Durata medie efectivă a săptămânii de lucru pentru activitatea principală a fost de 39,4 ore pe săptămână în anul 2023, coform INS.