Evenimentul ZileiActualitateFierbe mustul? Aveți grijă, nu e de glumit! Vă puteți intoxica

Fierbe mustul? Aveți grijă, nu e de glumit! Vă puteți intoxica

Fierbe mustul? Aveți grijă, nu e de glumit! Vă puteți intoxica
Fermentarea mustului produce victime colaterale. În timpul fermentației, mustul produce diozid de carbon, gaz foarte periculos pentru organism. Iată ce NU trebuie să faci când fierbe tulburelul!

„10 persoane au fost afectate doar în Moldova. Din păcate, trei nu au mai putut fi salvate. Intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă”, atrage atenția conf.dr. Tudor Ciuhodaru. El compus un îndrumar pentru cei care fac vin de casă.

 Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica:

Ne puteți urmări și pe Google News

– Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.

– Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.

– Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.

– Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.

– Simptomele pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.

– Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces.

Pacienţii afectați pot avea de nevoie de manevre resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii, așa că cel mai bine e să-i duceți urgent la spital sau să chemați salvarea.

 Atenție! Niciodată:

– Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.

– Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.

– Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă

Reţineţi:

1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.

3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.

4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

5. Salvatorul poate deveni uşor o victimă.

7. Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

 „În această perioadă în doar câteva zile s-au înregistrat doar în Moldova 10 persoane afectate de fireberea mustului. 3 au murit iar alte 7 au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă. Ultimele victime au fost din Cucuteni – o pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată, iar soţul de 81 a necesitat asistenţă medicală de urgenţă. Primul deces datorat tulburelului a fost la Bacău, un pacient de 26 de ani din Zapodia, iar alte două persoane intoxicate de 45 şi 65 de ani, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a a verifica cum fierbe tulburelul. În doar o oră alte două persoane au fost victimele intoxicaţiilor cu gaze de fermentaţie la Vaslui”, arată conf.univ. dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.


Accesează: