Șefii diplomației elene și americane se întâlnesc vineri, 14 august, la Viena, pentru a discuta tensiunile din Estul Mediteranei dintre Grecia și Turcia, state aliate în NATO.
Întâlnirea dintre ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, și secretarul de stat american, Mike Pompeo, are loc la doar câteva zile după ce Turcia și-a trimis vasul Oruç Reis într-o zonă maritimă aparținând Greciei, dar revendicată de regimul Erdogan.
Potrivit Ankarei, Oruç Reis ar avea ca misiune supravegherea activităților seismice, în perioada 10-23 august. Nava este apărată de cinci vase de război turce.
Spre iritarea Greciei, Turcia și-a manifestat deschis luna aceasta intenția de a emite licențe pentru lucrări de forare și exploare a rezervelor de gaze din platforma continentală a zonei aflate în litigiu, situată între Creta și Cipru.
Gestul Turciei, de a trimite în zonă nava Oruç Reis, la câteva zile după ce Grecia a semnat un acord maritim cu Egiptul, pentru a crea o zonă economică exclusivă în regiunea unde Turcia pretinde că are drepturi.
De asemenea, Egiptul, Grecia și Ciprul au denunțat un acord semnat de Turcia cu guvernul din Libia, care este recunoscut și sprijinit oficial de ONU, deși este unul jihadist, apropiat de Al-Qaida și ISIS.
În plus, în luna ianuarie, Grecia, Ciprul și Israelul au semnat un acord pentru un gazoduct uriaș care să transporte gazul din Mediterana Orientală către Europa, subminând proiectul gazoductului ruso-turc TurkishStream, care vizează aducerea gazelor rusești pe sub Marea Neagră până în Balcani.
Acest lucru a înfuriat regimul de la Ankara și a ridicat și mai mult tensiunile dintre cele două state vecine și membre NATO, după o perioadă de acalmie adusă de eforturile diplomatice ale Germaniei.
Dendias a cerut marți Turciei „să părăsească imediat platforma continentală a Greciei”, afirmând că Atena este pregătită să-și apere drepturile suverane, și a cerut o reuniune de urgență a UE pe această temă.
Tot vineri este programată și un summit prin teleconferință al miniștrilor de Externe ai UE.
Anterior, un purtător de cuvânt al șefului diplomației Uniunii Europene, Jospep Borrell, a declarat că situația este „extrem de îngrijorătoare și ar trebui rezolvată în cadrul unui dialog”.
Statele Unite au cerut reluarea negocierilor directe dintre Turcia și Grecia, care, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin, se aflau în desfășurare de două luni, până la întreruperea lor săptămâna trecută.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut luni o întâlnire cu ministrul grec de Externe, în cursul căreia a pledat pentru respectarea dreptului internațional.
Turcia a declarat că acordul cu Egiptul – care, potrivit diplomaților greci, anulează efectiv un acord dintre Turcia și guvernul libian islamist, recunoscut de ONU – arată că nu poate acorda încredere Greciei, și a promis să supravegheze apele revendicate de Grecia și Cipru.
Pompeo se află într-un turneu în Europa, în programul vizitelor sale figurând și Austria.