Fiecare român cu durerea lui. Scăderea TVA

Fiecare român cu durerea lui. Scăderea TVA

Scăderea TVA-ului ar fi un real succes dacă s-ar concretiza în scăderea prețurilor finale, deoarece TVA-ul, după cum bine știm, este un impozit indirect suportat de către consumatorul final. Pornind de la denumirea impozitului se sugerează foarte clar faptul că se aplică asupra valorii adăugate de către persoanele juridice.Teoretic, scăderea procentului de TVA se concretizează în scăderea prețului la raft.

Dacă stăm pentru o secundă și analizăm prețul la raft al alimentelor din producția internă, comparativ cu alimentele importate, se observă prețul mai ridicat la majoritatea alimentelor provenite din producția internă.De ce?Cota de TVA este aceeași pentru toate alimentele, indiferent de sursa de proveniență. Atunci unde trebuie acționat?Oare numai în direcția scăderii procentului de TVA? Sau trebuie acționat pe mai multe direcții concomitent? Deja au încept să apară reacții din partea asociațiilor de producători din România. „Prețul contează foarte mult pentru consumator. Carnea de pui este cea mai ieftină, cam 7 lei pe kilogram, fără TVA, la poarta fabricii. La prețul ăsta dăm faliment”, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van. El a mai declarat că scăderea prețului la poarta fabricii s-a produs ca urmare a introducerii în țară a unei cantități foarte mare de carne de pui din import. Personal, consider că este necesară implementarea anumitor politici fiscale care să permită legiutorului să acționeze în vederea diminuării evaziunii fiscale. Atât timp cât nu se vor impune inspecții severe din partea legiutorului asupra valorii adăugate create de către comercianți, diferența de TVA va fi un real succes „în buzunarul comercianților”. Reducerea TVA-ului, corelat cu politici fiscale aspre în vederea diminuării evaziunii fiscale ar putea avea ca și consecință reducerea prețului la raft. În acest caz ar fi un real succes care ar avantaja atât consumatorii finali cât și producătorii „corecți” și, în cele din urmă, s-ar resimți și la bugetul de stat. Liana Mihaela Goia

Epoci și blazoane

Într-un trecut, nu prea îndepărtat,

Al nostru sat cu boii falnici se fălea,

Iar Comunismul ne-ncetat,

Cu „Securiștii” săi, așișderea.                  

                                                     Ovidiu Chirilă

Pensionar pârlit de toare regimurile, securisto-comuniste și securisto-neocomuniste, care s-au perindat la noi în ultimii 50 de ani.

Post scriptum

La formularea criticilor, rog a se ține seama de faptul că nu sunt poet, ci realmente agricultor-pălmaș (pensia fiind derizorie), că am probleme complexe și grave și că sub această formă de exprimare mi le exteriorizez și, implicit, mă relaxez.

„Bradul împăiat” din Piața Revoluției

Mă numesc Enculescu Dorin, cu domiciliul în orașul Cisnădie, județul Sibiu. Vă scriu din acest oraș cunoscut în țară și în afara țării ca fost producător a celor mai căutate covoare plușate. Ca în fiecare an, luna decembrie fiind luna Sărbătorilor Crăciunului și a trecerii în Noul An, conform tradiției, se aprind beculețe multicolore, dar se și împodobește bradul în Piața Revoluției din fața primăriei orașului, brad despre care doresc să vă relatez. „Brad împăiat”, un brad fără suflet și care nu mai respiră (cel mai înalt brad de Crăciun din țară, având 41 de metri). Nu înălțarea bradului contează, ci sufletul și respirația lui. Cum poți să treci și să admiri în aceste sărbători ale Nașterii Domnului Iisus Hristos acest brad care este mort încă de anul trecut, cu excepția că în anul 2014 a mai crescut sperând că va fi cel mai înalt brad de Crăciun din țară. Trec pe lângă „bradul împăiat”, mă opresc, îl privesc și în loc să respir aerul curat din jurul acestuia, îmi șterg lacrimile și mă întreb: Ce minune mai face primarul orașului, Huja Gheorghe, pentru a-și pregăti încă de pe acum candidatura pentru alegerile din anul 2016?. Pentru a înțelege de ce i-am dat denumirea de „brad împăiat” , cititorului îi transmit următoarele: Trunchiul bradului constă din fragmente de tuburi metalice introduse unul în altul și pe fiecare fragment sudat pe circumferință țevi metalice în care se introduc crengi naturale de brad. Circumferința tuburilor ce formează trunchiul bradului se reduce pe măsură ce bradul ia înălțime. A fost cazul când din cauza vântului puternic, unul din fragmente (ultimul din partea superioară) să cadă,fiind folosită o macara pentru repunerea la loc a acestuia. Așa cum este conceput trunchiul bradului, la un vânt puternic, se pot produce accidente grave. Nici anul trecut și nici anul acesta nu l-am înțeles pe primar în postura de megaloman. Prin această relatare a mea, ca cetățean al orașului Cisnădie, îi recomand domnului primar să gândească lucruri mai simple, eficiente și de bun gust.

Cu stimă și respect, Enculescu Dorin, din Cisnădie

Dragi cititori,

Această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dvs. pe adresa: „Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sect. 2, București”.

Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape!

Sărbători fericite

Simona Ionescu, redactor șef