Editura Evenimentul si Capital

Fiecare român cu durerea lui. „Doar o viaţă şi aia irosită în stradă!”

Cuvântul cititorului
Autor: | | 0 Comentarii | 1199 Vizualizari

Ca mai toată lumea, văd zilnic pe străzi, fără voia mea, bărbaţi mai tineri şi mai bătrâni, unii în perfectă putere, ceva mai rar femei, însă cu toţii urât mirositori şi cu chipurile amprentate de condiţiile inumane de trai animalic sub cerul liber.

Pe strada noastră văd, de mai mulţi ani, câţiva dintre „liberii cugetatori” cu vechime, stând ca vrăbiile înşirate pe-o sârmă, pe treptele magazinelor de peste drum, având la picioare nelipsita sticlă ieftină de bere. Pe unul dintre ei am avut surpriza să-l zăresc întâmplător, în vreo două rânduri, luând tacticos masa de prânz la o terasă de lângă piaţă, respectându-se cu fripturică asortată cu cartofi prăjiţi şi salată. Cred că beneficiază câteodată de pomană şi mai face vreun mic serviciu cârciumii! Pe trotuarul de lângă blocul nostru îşi face veacul o tânară cu vârstă incertă din cauza lipsei dinţilor, care ne-a declarat mai demult, cu aplomb, că asta-i viaţa care îi place: bea cafele de la dozator, fumează şi... vorbeşte mult la mobil. Îşi face nevoile în spatele blocului, după nişte maşini şi doarme nu se știe pe unde. A turnat în decursul timpului doi copii – o vreme i-a ţinut, pe rând, cu ea pe stradă – şi, într-un final, i-a lăsat în grija statului. Unui alt locuitor stradal, superobez, nu-i lipseşte zilnicul pet la doi litri dintr-o renumită băutură răcoritoare gazoasă, prin grija unui comerciant din vecinătate. Un alt oropsit, aciuat de foarte tânăr lângă blocul nostru şi care acum este un bărbat în plină putere la nici 35 de ani, are şi el o poveste interesantă. Acum câţiva ani, când se reabilita faţada blocului, inginerul care conducea lucrările l-a convins să se angajeze în echipa de muncitori şi i-a oferit loc de cazare într-o baracă a firmei. Nu trebuia decât să tragă de frânghia scripetelui ca să ridice la etaj găleţile cu materiale. N-a făcut mulţi purici. După scurt timp, a declarat că nu mai poate munci şi s-a lăsat păgubaş. A luat vreo trei sute de lei (trei milioane pe atunci) pentru munca depusă şi s-a întors la trotuar, oferind de toţi banii bere gratis la toţi „vecinii” de breaslă. Mulţi dintre aceşti indivizi declasaţi provin din foste case de copii, aruncaţi debusolaţi pe drumuri după împlinirea vârstei de 18 ani, iar alţii, oameni în toată firea, ajung să cerşească pe străzi, după ce şi-au pierdut locurile de muncă, familiile şi casele din cauza alcoolismului cronic. Ce facem cu ei?

Alexandru Ghillis

Scrisoarea săptămânii: „A crescut cu mult numărul acelora al căror bun simț se măsoară în cuvinte grele”

Domnule primar,

Când văd ce se întâmplă, zi de zi, pe lacul Snagov, nu pot fi lipsit de spirit civic. Ca simplu spectator privesc de pe mal și mă îngrijorează spectacolul ce-l văd repetânduse săptămânal și de mai multe ori pe zi. În ultimii ani, asist, fără voie, la scene degradante în care oameni, maturi altfel, nu mai sunt, în asemenea ocazii, cumpătați în discuții și aprecieri la adresa celorlalți. A crescut cu mult numărul acelora al căror bun simț se măsoară în cuvinte grele, în forța răzbunării și a căror valoare de sine este dată tocmai de avalanșa de injurii folosită. Constat cu amărăciune că sunt prea puțini aceia care apreciază omenescul celuilat, crescând semnificativ numărul celor care își pierd repede cumpătul și nu-și mai întorc cu eleganță aceleași scuze însoțite de regrete. Constat, de asemenea, cum unii dintre cei care locuiesc în zonă, ori care vin să se relaxeze, după ce consumă alcool, ies la plimbare pe lac cu diverse ambarcațiuni (proprii ori împrumutate).
ATENTIE!!! AZI, cea mai CALDUROASA ZI! Vor fi TEMPERATURI RECORD!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI