Oxitocina, secretată de hipotalamus, este cunoscută pentru rolul pe care îl are în dragoste. Hormonul este „responsabil” pentru apariția instinctului matern și pentru legătura pe care o dezvoltă bebelușii cu mamele, imediat după naștere, și poate face ca persoanele iubite să pară în ochii partenerului mult mai atractive decât alte persoane străine, la fel de atrăgătoare.
Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au demonstrat acest lucru în cadrul unui studiu la care au participat 40 de bărbați tineri implicați în relații de cel puțin șase luni și care s-au declarat îndragostiți nebunește de partenerele lor. În timpul experimentului, cu ajutorul unui spray nazal, aceștia au inhalat oxitocină, respectiv o substanță cu efect placebo, în timp ce au privit fotografiile partenerelor, concomitent cu cele ale unor femei pe care nu le văzuseră niciodată. În tot acest timp, cercetătorii le-au monitorizat activitatea cerebrală.
În cazul bărbaților care primiseră doza de oxitocină, s-a observat o intensificare a activității creierului în zonele responsabile de plăcere și dorință, în momentul în care le-au fost arătate fotografiile iubitelor. Nu s-a observat același efect însă în timp ce au privit fotografiile femeilor străine, chiar dacă erau la fel de atrăgătoare. Foarte important este că bărbații nu au fost, în tot acest timp, conștienți de efectele pe care le are oxitocina și nu au simțit o creștere a apetitului sexual.
Autorii studiului spun că efectele acestui hormon sunt uimitoare. Nu doar că îi face pe parteneri mai atractivi în ochii iubiților, ci îi și determină să-și piardă interesul pentru alți potențiali parteneri. Așa se explică și de ce oamenii prind mare drag de persoanele cu care întrețin relații sexuale.
Studiul este printre primele care încearcă să demonstreze legătura dintre oxitocină și monogamie la oameni, mai ales că subiectul a fost multă vreme un mister, din punct de vedere biologic.

Te-ar putea interesa și: