Fiatul Maicii Domnului – Calendar creștin ortodox: 25 martie

Fiatul Maicii Domnului – Calendar creștin ortodox: 25 martie

Mântuirea Omului a atârnat de un singur cuvânt: „Fie”. Dacă la Buna Vestire adusă de Arhanghelul Gavriil, Fecioara Maria nu ar fi rostit acel smerit „Fie mie după cuvântul tău”, întruparea lui Dumnezeu nu ar fi fost posibilă, iar Mântuirea amânată sau, cine știe, definitiv pierdută.

Despre acest „Fie” al Maicii Domnului s-au scris volume. O întreagă teologie. El este pus pe același palier cu acel „Fiat” prin care Dumnezeu a creat lumea. Pentru că „Fiatul” Maicii Domnului i-a permis lui Dumnezeu să înnoiască lumea cea veche, degradată de păcatul Omului. Să o re-Creeze.

Când Arhanghelul îi spune Fecioarei: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei (...) Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit.” – el îi expune o ipoteză potențială.

Răspunsul „Fie mie după cuvântul tău” îi permite lui Dumnezeu să acționeze, transformând potențialul în realitate.

„Fie mie după cuvântul tău”: aceste cuvinte închid o buclă istorică, deschisă odată cu ispitirea Evei de către Șarpe.

Buna Vestire adusă Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavriil, și prăznuită pe 25 martie, cu exact nouă luni înainte de Nașterea Domnului, sfida orice lege pământească și orice logică omenească.

Totuși, fata de abia 15 ani o acceptă și se supune cu smerenie, fără a cere prea multe lămuriri și dovezi. Prima Femeie, cea de la începutul Lumii, a refuzat să se supună și să asculte de Dumnezeu (deși fusese creată de Acesta și era martoră zilnică a Puterii Sale), fapt care a atras alungarea Omului din Rai și degradarea întregii Creații.

Fecioara Maria, noua Evă, acceptând smerită colosala povară ce i se anunță, deschide calea spre restaurarea Creației. Spre re-îndumnezeirea ei.

Adevărata Zi a Femeii

Aceasta este semnificația Bunei Vestiri, cea mai veche dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului.

O sărbătoare care celebrează ființa cea mai înaltă și mai pură care s-a născut pe Pământ.

Pentru a ne face să înțelegem mai bine dimensiunile Maicii Domnului, Nicolae Cabasilla subliniază un element fundamental:

„Dumnezeu nici nu a înștiințat de mai înainte pe Adam, nici nu l-a înduplecat să-și dea coasta din care avea să se zidească Eva, ci lipsindu-l de simțire, i-a răpit mădularul. Dar procedând la zidirea noului Adam (Iisus Hristos – n.a.), a înștiințat-o mai înainte pe Fecioara și a așteptat credința și învoirea ei”. 

Iată, așadar, de ce prețuire se bucură Maica Domnului, ființă plasată mai sus decât cele mai înalte ierarhii cerești („mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”)!

Acum două săptămâni a fost 8 martie, o zi pe care socialiștii și comuniștii au proclamat-o Ziua Femeii: a unei femei militante, luptătoare, Femeia-Bărbat, etern nemulțumită de condiția ei, vrednică urmașă a Evei, căreia nu îi ajungeau toți pomii din Rai.

Acesteia, creștinismul îi opune Buna Vestire: Ziua Maicii Domnului, Femeia Absolută, cuminte și smerită, care a reîndumnezeit întreaga Fire.

(În imagine: Buna Vestire a lui Andrei Rubliov)