Andra, 38. Am o fetiţă de 8 ani, care se descurca foarte bine la şocoală, are multe prietene şi în general este un copil vesel şi cuminte. De aproximativ o săptămână s-a schimbat total. Se închide foarte mult în ea, nu mai vorbeşte decât dacă e absolut necesar şi este foarte tristă. Într-o zi a început să plângă în timp ce ne uitam cu toţii la televizor (eu, soţul şi bunica ei) la o emisiune de divertisment. Când am întrebat-o ce are mi-a spus că ea nu vrea să moară şi că nu vrea să murim nici noi. Am încercat să vorbesc cu ea, dar nu am reuşit să o scot din stare. Menţionez că de când s-a născut nu am avut niciun deces în familie şi nu am fost la nicio înmormântare. Ce pot face pentru ca ea să iasă din starea depresivă în care se află?

Cred ca e mult spus stare depresivă, mai degraba este o stare anxioasă. Sigur fetita a trăit un eveniment care a influenţat-o profund. Acesta poate să includă şi o conversaţie care să o fi marcat profund, fie un eveniment şcolar jenant. Între copii sunt uneori discuţii pe teme care sunt dezbătute la TV sau între adulţii din preajma lor.
Copiii comentează într-un mod catastrofic sau înfricoşător unele informaţii preluate deformat sau exagerat. Să nu uităm că imaginaţia copiilor este uimitoare! Având în vedere psihoza legata de anul 2012 şi toate imaginaţiile dezlănţuite despre acest subiect este posibil ca aceasta să fie sursa temerilor fetiţei.
De asemenea, este posibil să fi fost implicată într-un incident care să o fi speriat. Ca să afli nu încerca să întrebi direct copilul pentru că nu vei primi un răspuns clar fie că nici nu ştie să îşi formuleze o explicaţie despre temerile ei, fie este speriată sa le enunţe. Indicat este să afli prin discuţii aparent fără legatură. Povestind mult cu ea dacă vei fi atentă la reacţiile şi răspunsurile ei vei descoperi subiectul vulnerabil. Atunci vei insista pe comentarii despre acel subiect şi astfel vei afla detalii despre ce s-a întâmplat. Poţi să foloseşti jucării, păpuşi care să “joace” diferite roluri. Copiii spun prin mijlocul personajelor propriile idei, păreri, întâmplări.
La şcoala există un consilier psihologic care te poate ajuta prin mijloace specifice să afli mai multe despre schimbarea copilului. Implicarea ei in activităţi diverse, plăcute, de joc, fără să i se amintească că este ceva în neregulă cu ea, poveştile cu mesaje pozitive o să o ajute să treacă şi să uite incidentul declanşator.
Aşteptăm întrebările dvs. adresate experţilor EVZ pe adresa [email protected] sau telefonic la numărul 0212022044.