Festivalurile de muzică electronică de pe litoral, magnet pentru consumatorii de droguri

Festivalurile de muzică electronică de pe litoral, magnet pentru consumatorii de droguri

„Era o vorbă: Ce a fost înainte, muzica electronică sau consumul de droguri? Da, pentru că nu ai cum să reziști. Se consumă. În 2020 ediția de primăvară a festivalului ține șase zile și șase nopți. Deci ne pregătim”, anunță Cristian Oprișan. ”Sunt numai străini, englezi, germani, italieni. Anul trecut a fost nebunie totală, ce să spun. Bine, a coincis și cu Paștele. Chiar în noaptea de Înviere doar 10% erau români, restul erau străini”, adaugă el.

Este noaptea în care designerul Răzvan Ciobanu, după ce s-a distrat pe plaja festivalului, a avut accidentul care i-a adus moartea, legiștii stabilind că, înainte de a urca la volan, consumase cocaină și alte două droguri.

Numărul tinerilor care ajung în grija medicilor după ce se droghează pe plajă nu este cunoscut cu exactitate. Foarte mulți sunt perfuzați la fața locului de către cadrele medicale ale unui Serviciu de Ambulanță privat. Cei în stare mai gravă sunt transportați la Urgența Spitalului Județean de Urgență Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu știm câți sunt drogați sau băuți. Apoi UPU le face testări, punând diagnosticul final. Ca și manifestare, sunt agitați, confuzi. Depinde de ce drog au consumat și în ce cantitate. Unii sunt și inconștienți. De obicei sunt cu tulburări de echilibru, dezorientați”, spune purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Constanța, Claudia Tatarici.

Ea a preluat, în timpul serviciului,  zeci de astfel de tineri căzuți pe jos. ”Și au nevoie de asistență medicală pentru că nu au echilibru, nu pot sta în picioare. Intoxicația cu droguri poate duce la tulburări de ritm cardiac. Unele dintre ele pot duce la stop cardiac. Depinde de cantitate și de ce droguri folosesc. Și dacă le mai asociază și cu alcool..”

Festivalurile de muzică electronică din nordul stațiunii se termină cu cel mai mare număr de dosare penale pe droguri, spun polițiștii din Constanța. Numai anul trecut au fost întocmite, la o singură ediție, 40 de dosare penale, iar patru persoane au fost arestate preventiv.

Un anchetator a declarat, pentru EVZ, că, deși intră și se plimbă în aglomerarea de tineri care dansează sau stau întinși pe nisip, îi vede că au consumat droguri, dar nu poate face mare lucru. În România, consumul de droguri nu este incriminat, ci doar deținerea lor.

„Este vorba de deținere de marijuana, cocaină, heroină, mdma, ecstasy, etc dar nu și substanțele cu efect psihoactiv. Adică etnobotanicele, care fac ravagii și, de multe ori, sunt mai periculoase decât drogurile de risc. Deținerea lor nu este faptă penală”, spune, supărat, polițistul.

Și apropo de etnobotanice, legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, precum și a Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare a fost trimisă spre aprobare președintelui Klaus Iohannis. În data de 17 ianuarie 2020, președintele a întors legea la Parlamentui, spre reexaminare.