Evenimentul Zilei > Social > Festivalul Internaţional de Nai Gheorghe Zamfir are invitaţi de marcă
Festivalul Internaţional de Nai Gheorghe Zamfir are invitaţi de marcă

Festivalul Internaţional de Nai Gheorghe Zamfir are invitaţi de marcă

Festivalul Internaţional de Nai Gheorghe Zamfir, ediţia a doua, îşi deschide porţile la Găeşti în perioada 11-13 septembrie. Între invitaţii acestui important eveniment cultural se află maestrul Nicolae Botgros şi fabuloasa Orchestră „Lăutarii” din Chişinău care, cu siguranţă, vor reuşi să încânte iubitorii de folclor.

Un eveniment cultural complex, Festivalul Internaţional de Nai, ediţia a II-a, este organizat de Fundaţia Internaţională de Muzică Gheorghe Zamfir şi A.P.C.T.T.R, în parteneriat cu Primăria Găeşti, în perioada 11-13 septembrie 2015. Festivalul va cuprinde expoziţii, spectacole de muzică clasică, folclor, muzică pop, recitaluri, decernări de premii şi distincţii, sesiune de autografe şi momente cu invitaţi surpriză. Vor fi prezente atât personalităţi artistice din ţară cât şi de peste hotare, respectiv membri marcanţi ai Academiei Române, diplomaţi şi oficialităţi de marcă. Concertele se desfăşoară în Parcul Central din Găeşti, iar intrarea va fi liberă.

Nicolae Botgros are o viaţă de poveste. Născut la 25 ianuarie 1953 într-o familie de lăutari basarabeni, maestrul Nicolae Botgros poate fi numit pe bună dreptate cel straşnic, nu numai metaforic. Este fiul lui Dumitru, numit „cel Straşnic”, muzicant desăvârşit care şi-a îndemnat fiii pe calea lăutăriei, pentru a cânta împreună a-şi putea astfel câştiga pâinea la nunţi ori la balurile acelor ani. A învăţat privindu-şi tatăl. A deprins de mic lăutăria, bătând la toba care îi epuiza puterile de copilandru, darabana fiind mai mare decât Nicolae Botgros. A mers la Şcoala de Muzică din Raionul Cahul pe la 7 ani, dar nevoile casei l-au întors în casa părintească alături de fratele mai mare care-l însoţea. Însă drumul în lumea muzicii nu s-a oprit. Visul mamei de a-şi vedea copiii oameni mari, cu studii muzicale, şi dorinţa tatălui de a-şi vedea fiul artist i-a poleit destinul lui Nicolae Botgros. A studiat perseverent, chiar dacă, uneori adormea în bancă din pricina oboselii. A abandonat toba şi a îmbrăţişat vioara ale cărei taine le-a desluşit încetul cu încetul până când nimic nu i-a mai stat în cale şi a devenit un “magician” al acestui instrument cordofon.
Cu 25 de ruble adunate cu greu de mama, dăruite pe ascuns fiului Nicolae, a plecat la Soroca, Şcoală de Iluminare culturală. Aici a fost vrăjit de Orchestra Populară Lăutarii fondată în 1970 de Nicolae Sulac. Nici nu bănuia atunci că destinul îi va purta paşii pe acest drum. Până la întâlnirea decisivă cu „Lăutarii”, Nicolae Botgros a dirijat Orchestra “Ciocârlia” de la Edinet. Din 1973 s-a mutat la Chişinău, fiind violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii. Numele lui Nicolae Borgros este în rezonanţă cu Orchestra „Lăutarii” la conducerea căreia, a fost numit în 1978.

Festivalul Internaţional de Nai, ediţia a II-a, va pune în lumină cariera de peste cinci decenii a celui mai apreciat artist român, la nivel intern şi internaţional: muzicianul Gheorghe Zamfir, personalitate marcantă a oraşului Găeşti, meleagul pe care a văzut lumina zilei acum trei sferturi de veac. „Acest eveniment de prestigiu şi de înaltă ţinută artistică va fi începutul unei campanii prin care vom încerca să atragem atenţia că educaţia tinerei generaţii se poate face mult mai facil prin angrenarea ei în activităţi elitiste şi prin accesul neîngrădit la cultură”, spun organizatorii Festivalului.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: