Festivalul Enescu debutează sub semnul PREMIERELOR. După 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin va urca pe scena Sălii Palatului

Festivalul Enescu debutează sub semnul PREMIERELOR. După 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin va urca pe scena Sălii Palatului

Sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, pe 3 septembrie, Orchestra Filarmonicii din Berlin va concerta pentru prima dată în România

Cei mai apreciaţi artisti ai momentului, patru dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial, 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vor fi prezenţi în cadrul Festivalului George Enescu 2015, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu are loc între 30 august şi 20 septembrie 2015, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la nașterea marelui compozitor român și 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Premiera absolută este prezenţa în Festivalul Enescu şi în România, după 15 ani de discuții, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle.

Cea mai bine cotată violonistă la nivel internaţional, Anne-Sophie Mutter, va concerta, de asemenea, în premieră în Festival. Revin Israel Philharmonic Orchestra, care il va avea la pupitru pe faimosul dirijor Zubin Mehta și celebrii pianiști Murray Perahia, Fazil Say, Elisabeth Leonskaja, Christian Zacharias, Yuja Wang, Maria Joao Pires.

Deschiderea Festivalului Internațional George Enescu 2015 a fost marcată astăzi, 29 august 2015, printr-o conversație cu artiști, organizatori, parteneri și media, despre ediția din acest an și despre contribuția acestui eveniment major la promovarea operei enesciene, în cultura românească și în cultura lumii.

La eveniment au participat cei patru artiști internaționali care vor urca pe scena Festivalului la concertul de deschidere din 30 august: violonista Sarah Chang, dirijorul Kristjan Järvi, contratenorul Max Emanuel Cenčić,  soprana Jennifer O’Loughlin; dirijorul român și un rafinat cunoscător al operei enesciene, Tiberiu Soare; Primarul General al Municipiului București, Sorin Oprescu; Sorina Goia, redactor-şef al Radio România Cultural; Steven van Groningen, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank Romania; Radu Coşarcă, Director Comunicare Enel România; Marius Constantinescu din partea TVR și Cristina Liberis, din partea Institutului Cultural Român. Discuția a fost moderată de Oana Marinescu, directorul de comunicare ale Festivalului George Enescu.

“În acest moment, în lume, nu cred că există un alt festival de muzică clasică atât de mare al cărui nume să fie dat de un compozitor. România ar trebui să fie mândră de Festivalul Enescu, este o mare reuşită pentru această ţară!”, a spus Sarah Chang, violonistă: