România se va confrunta cu un val de scumpiri la alimentele de bază apreciază fermierii și producătorii de alimente. Majorările de prețuri vor ajunge până la 20%, estimează aceștia.
Fermierii și producătorii de produse alimentare apreciază un val de scumpiri în sector, ca urmare a majorărilor de prețuri pe lanțul de producție. Printre alimentele de bază vizate de aceste scumpiri se alfă și ouăle. Costul utilităților, al hranei pentru păsări este într-o continuă creștere, iar majorarea salariului minim pe economie va avea și ea un aport la aceste majorări de prețuri, conform surselor citate de Antena 3.
Fermierii cred că scumpirea ouălor va avea loc treptat, în următoarele luni, deoarece în perioada rece crește cererea și scade foarte mult oferta. Scumpirile mai substanțiale ar putea interveni după sărbătorile de iarnă, atunci când angajatorii vor fi obligați să majoreze salariul minim pe economie.
„Din această toamnă, lucrurile se schimbă ceva mai mult pentru că avem o majorare de prețuri la energie electrică, la gaze naturale, la utilități în general. Iată, aflăm acum că și salariul minim pe economie se majorează. Nu este un lucru rău”, mai spune unul dintre fermierii citați de Antena 3.
De altfel, o creștere a prețurilor la acest produs are loc pe piața europeană, pentru că sunt scumpiri la energie și gaze, la nivel european.
Criza provocată de scumpiri se simte în piețe
În piețele agro-alimentare, criza provocată de scumpiri se resimte deja, iar fermierii spun că resimt acest lucru în scăderea vânzărilor. Cantitățile de produse vândute sunt din ce în ce mai mici, iar marfa rămâne pe stoc.
România a raportat astfel a patra cea mai mai creștere de prețuri după Suedia (14,5%), Franța (19,3%) și Slovenia (12,2%).
România avea în 2020 un efectiv de peste 8,7 milioane de păsări, respectiv 2,2% din efectivul din Europa. Doar 8,3% din acestea sunt crescute la sol sau conform agriculturii ecologice.
Scumpiri preconizate și la lapte
Fermierii se confruntă cu un alt fenomen care afectează și prețul produselor lactate. Din cauza secetei, agricultorii nu mai au cu ce să-și hrănească animalele, iar multe dintre proviziile pentru iarnă sunt deja folosite. Prețul la lapte ar putea, astfel, să crească.
Fermierii spun că nu vor mai avea cu ce să-și hrănească animalele, dat fiind că seceta le-a afectat pășunile.
Toate pierderile acestea se vor transpune în prețurile produselor lactate, în special în cazul laptelui. Scăderea producției de lapte va duce și la scumpirea produselor naturale.