O nouă piață pentru fermierii români. Se redeschide exportul de animale vii către o țară extrem de ofertantă

O nouă piață pentru fermierii români. Se redeschide exportul de animale vii către o țară extrem de ofertantă România reia exportul de animale vii cu Turcia. Sursa Foto: Dreamstime.com

Alexandru Bociu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, anunță reluarea exportului de animale vii şi produse de origine animală către Republica Turcia. Fermierii români vor avea de câștigat de pe urma noului anunț.

Exporturi de animale vii şi produse de origine animală reluate cu Turcia

Executivul a aprobat, prin memorandum, un program de măsuri privind organizarea în regim de siguranţă şi securitate alimentară a exporturilor. Anunțul a fost făcut de preşedintele ANSVSA.

Vor fi efectuate mai multe acţiuni care vizează implementarea programului anual de supraveghere, control şi eradicare a scrapiei.

De asemenea, se va încerca gestionarea în mod corespunzător a volumului mare de activitate ce urmează să se înregistreze în urma exporturilor de bovine, ovine şi caprine vii din România în Republica Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

ANSVSA

Controale la direcţiile sanitar-veterinare

Tot prin intermediul acestui program vor fi intensificate controalele efectuate de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene la unităţile exportatoare din cele 12 judeţe libere de scrapie.

Se va intensifica și activitatea de control din cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vederea demonstrării/menţinerii indemnităţii judeţelor libere de scrapie.

De asemenea, se vor intensifica și prelevările de probe şi a controalelor la celelalte judeţe afectate de scrapie. Aceste controale au scopul dezvoltării şi extinderii exporturilor de ovine şi caprine vii de pe întreg teritoriul României în Republica Turcia.

export, fermierii români

Vor fi organizate centre pilot de colectare pentru fermierii din judeţele Tulcea, Braşov şi Olt

Vor fi alocate fonduri suplimentare pentru implementarea acestor acțiuni:

„Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reuşim să deschidem o nouă piaţă. Spun acest lucru pentru că, în ultima perioadă, am avem două noi pieţe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine şi caprine ...Algeria. În urma vizitei din Turcia, reuşim să deschidem exportul de ovine, bovine şi caprine către Republica Turcia. Spun acest lucru pentru că, în anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia.

După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Turcia, în anul 2023, am avut un feedback pozitiv. Atunci, redeschiderea exportului a întârziat să apară”, a explicat preşedintele ANSVSA.

Fermierii din România vor avea acces la o piață importantă:

„Este o piaţă foarte bună pentru fermierii din România. Se pare că Turcia are nevoie de aproximativ un milion de capete de ovine pentru import. (...) Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ. Reuşim să devenim competitivi pentru că se deschid noi şi noi pieţe de export. Avem şi unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare. Pe teritoriul României evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 judeţe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste judeţe”, a completat preşedintele ANSVSA.