Zeci de tractoare au fost parcate luni, 19 iunie, la intrarea în municipiul Chişinău de către fermierii din diferite raioane ale ţării, nemulţumiţi că negocierile de săptămâna trecută cu reprezentanții Guvernului de trecută nu au dat niciun rezultat. Agricultorii au anunţat că reiau protestele şi ar putea să blocheze mai multe drumuri dacă nu vor fi auziţi.
Revendicările agricultorilor
„Singurul lucru pe care Guvernul și Ministerul Agriculturii au convenit să-l facă pentru a răspunde cererilor noastre a fost extinderea legii privind rambursările de TVA către fermieri până în 30 iunie. Prelungirea a fost aprobată, dar nu în formularea pe care fermierii au insistat”, a declarat Alexandru Slusari, directorul executiv al asociaţiei obşteşti „Forţa fermierilor”.
Ştefan Vlas, unul din fermierii protestatari, ne-a declarat că majoritatea agricultorilor sunt în prag de faliment, iar unii deja au falimentat. „Costurile de producţie au crescut de trei ori din cauza scumpirii motorinei şi pieselor de schimb. Iar preţul la ceea ce producem noi au scăzut de vre-o trei ori. Şi dobânzile la credite au crescut. Suntem disperaţi, nu avem bani nici pentru achitarea salariilor. Dar vine toamna, trebuie să ne pregătim pentru lucrările agricole, să procurăm motorină. Nu vrem să ajungem cu tractoarele la Guvern, să blocăm străzi. Vrem doar să fim auziţi de guvernare şi să se găsească o soluţie. De exemplu, să ne fie acordată o vacanţă fiscală până va fi depăşită criza. Nu cred că nu există soluţii”, a declarat agricultorul.
Promisiunile Guvernului
O delegaţie a agricultorilor protestatari a fost primită la Guvern de către premierul Dorin Recean și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri din Republica Moldova, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea.
Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că Guvernul a alocat fonduri suplimentare în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori.
„Odată cu izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au fost perturbate lanțurile logistice și circuitele economice stabilite. Acum, este nevoie să reorganizăm exporturile, să identificăm noi piețe de desfacere și, bineînțeles, să identificăm resurse financiare suplimentare pentru susținerea sectorului agricol. Autoritățile și-au îndeplinit angajamentul asumat de sporire a vitezei de procesare a cererilor de subvenționare. Examinăm și alte soluții în beneficiul agricultorilor”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
Vicepremierul Vladimir Bolea a specificat că, în ultimele 2 săptămâni, au fost luate toate măsurile operaționale și de management, astfel încât Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a procesat peste 1100 de cereri de subvenționare, fiind distribuite peste 162 de milioane de lei. Alte 3500 de dosare urmează a fi examinate până la sfârșitul lunii iulie, urmând să fie alocate beneficiarilor peste 550 de milioane de lei.
Reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari. De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.