Pompele de căldură reprezintă o alternativă la actualele centrale pe gaze, în special pentru cei care locuiesc la casă. O astfel de instalație încălzește pe timp de iarnă și răcorește aerul pe timpul verii. Un astfel de echipament nu este deloc ieftin, astfel că mulți proprietari își pun întrebări în legătură cu rezistența acestora, mai ales în fața intemperiilor și a vremii extreme.
O pompă de căldură este o instalație care transferă energia termică dintr-un mediu în altul, funcționând în toate anotimpurile. Practic, echipamentul încălzește pe timp de iarnă și răcorește aerul pe timpul verii, iar concomitent produce și apă caldă menajeră. Există mai multe tipuri de asemenea instalații, în funcție de mediul în care funcționează. Sunt pompe de căldură de sol, de aer și, mai rar, de apă. Cele mai utilizate sunt cele care extrag căldura din aerul înconjurător.
Ca orice instalație care funcționează în mediul exterior, pompele de căldură sunt expuse fenomenelor meteo, fie că este vorba despre vânturi puternice sau despre ploi. Mulți dintre cei ce dețin astfel de instalații sau intenționează să le achiziționeze, sunt interesați de eventualele sincope ce pot apărea în funcționarea lor. Cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu fenomene extreme.
Probleme puse de excesele meteo
Pentru toți aceștia, un expert în pompe de căldură, de la compania ENPAL, a explicat care sunt pericolele la care sunt expuse pompele de căldură și cum pot fi protejate. Dr. Wolfgang Gründinger explică ce măsuri de precauție trebuie să-și ia proprietarul unei astfel de instalații ecologice de producere a energiei care sunt expuse vântului și intemperiilor.
„Întâi trebuie spus că dispozitivele sunt testate împotriva vremii și furtunilor – în toată Europa, chiar și în zonele în care vremea este mult mai extremă decât în Germania. Practic, nu există niciun motiv să fii îngrijorat chiar și pe vreme rea. Cu toate acestea, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont dacă doriți să fiți în siguranță”, a explicat Wolfgang Gründinger.
Pompele sunt concepute să reziste intemperiilor
Potrivit spuselor sale, pompele de căldură sunt concepute să facă față unor intemperii de anumite nivele. Aceasta fie că este vorba despre ploi abundente, furtuni sau grindină.
„Pompele de căldură gestionează cu ușurință ploaia obișnuită”, a mai spus expertul.
Expertul a precizat că lucrurile se pot complica dacă ploaia provoacă inundații severe, iar pompa de căldură este inundată. Într-o astfel de situație atât partea electronică, dar și motorul pot fi deteriorate sau corodate. Astfel, pot apărea defecțiuni din cauza unui scurtcircuit. Iar din acest motiv este bine ca pompa să fie amplasată undeva unde este mai greu ca apa să ajungă
„Probabilitatea unei lovituri directe de fulger în pompa de căldură este aproape zero. Cu toate acestea, există posibilitatea ca un fulger în clădire să ducă la supratensiuni în rețea, care, la rândul lor, pot deteriora electronica pompei de căldură Protecția eficientă împotriva acestui lucru este ușor de implementat – cu instalarea unui paratrăsnet”, a mai spus expertul Gründinger.
Cum pot fi protejate pompele de căldură
Teoretic, grindina poate distruge pompa de căldură, dacă are o dimensiune foarte mare. Însă, de regulă, pompele de căldură sunt proiectate ca să facă față unor situații de acest fel.
„Furtunile puternice de grindină pot lăsa urme în carcasă, dar acestea nu le afectează funcționarea”, dă asigurări Wolfgang Gründinger.
Anumite modele pot fi protejate prin acoperirea cu o cușcă de protecție. O astfel de protecție ajută și în cazul furtunilor violente care rupe arborii și îi pot prăbuși peste aceste instalații.
„Împrejmuirea pompei de căldură sau asigurarea acesteia cu o cușcă asigură o alimentare suficientă cu aer”, a precizat expertul, conform Ziarul Românesc.
Gründinger precizează că deși este puțin probabil ca pompele de căldură să fie afectate de vremea extremă, proprietarii ar trebui să se asigure că acestea sunt montate într-un loc ferit și protejate, cu cuști speciale sau capace.