Fenomenala Jaqueline uimeşte tenisul european

Fenomenala Jaqueline uimeşte tenisul european

După ce a triumfat la prestigiosul turneu Les Petits As, românca în vârstă de 13 ani visează să calce pe urmele celebrelor Martina Hingis sau Kim Clijsters, foste câştigătoare ale competiţiei.

Jaqueline Adina Cristian (13 ani) a câştigat în weekend- ul trecut cel mai important turneu de tenis rezervat juniorilor din lume. Sportiva născută în Bucureşti a devenit prima jucătoare de tenis din România care s-a impus la competiţia Les Petits As. Cu această ocazie, a devenit şi liderul clasamentului european al junioarelor. La finalul competiţiei, românca a fost premiată de fostul mare jucător de tenis Michael Chang, primind şi o diplomă semnată de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Câştigând turneul desfăşurat în Franţa, Jaqueline calcă astfel pe urmele unor jucătoare celebre de tenis, ca Martina Hingis, Kim Clijsters şi Bethanie Mattek- Sands (proaspăta învingătoare în proba de dublu-mixt de la Australian Open, alături de Horia Tecău). Întâlnirea cu tânăra tenismenă a avut loc la Centrul Naţional de Tenis, unde sportiva este însoţită de propriul staff: antrenorul Cornel Enache, preparatorul fizic Anna Maria Finta şi Luminiţa Cristian - mama ei. Deşi nu are încă buletin şi se află la vârsta la care ceilalţi copii din generaţia sa sunt în perioada marilor căutări, Jaqueline are certitudini. "Vreau să ajung în circuitul profesionist. Primul obiectiv este să intru în prima sută a jucătoarelor. Niciun efort nu este prea mare pentru asta", ne-a spus Jaqueline. Numele l-a primit la naştere, chiar de la medicul ginecolog, care văzuse cu câteva zile mai devreme un documentar despre Jacqueline Kennedy- Onassis, soţia fostului preşedinte american. "Nu pot consuma ciocolată" La vârsta de 4 ani, tânăra a pus mâna pe o rachetă de tenis, îndrumată de antrenorul Cornel Enache, prieten al familiei Cristian. "Nu a fost nimic forţat. Mi-a plăcut sportul ăsta. Nu am mai practicat altceva. Cu timpul, treaba a devenit serioasă. Aşa am adunat 10 ani de tenis", povesteşte sportiva. Succesele obţinute până acum au şi reversul medaliei. "Mă pregătesc 2-3 ore pe zi alături de antrenor, preparator fizic şi Valentin Popescu, sparring-partner-ul meu. Nu prea am timp liber. Abia am venit din Franţa, iar mâine (n.r.-azi) voi pleca la un alt turneu, în Austria. Mai merg la un film, mai ascult muzică, dar mă concentrez pe tenis. Trebuie să am grijă la alimentaţie. Nu pot consuma ciocolată. Mă rog, nu foarte multă", vorbeşte Jaqueline despre micile neajunsuri ale vieţii de sportiv. Sorana o ajută cu sfaturi Totuşi, afirmă că niciodată nu i-a trecut prin cap să renunţe la tenis şi este mare admiratoare a rusoaicei Maria Şarapova. "De ea îmi place cel mai mult. E o plăcere să o vezi jucând. Am cunoscut-o şi pe Sorana Cîrstea. Am vorbit de câteva ori cu ea şi mi-a dat nişte prosoape de la turneele mari de tenis. Mă mai ajută cu tot felul de sfaturi, care îmi sunt utile", se mândreşte bucureşteanca.

Luminiţa Cristian, mama tenismenei, îi asigură fetei sale sprijinul afectiv şi financiar. "Tenisul e aşa cum se spune. Un sport costisitor. Deocamdată, Jaqueline nu are decât sponsori tehnici. Deplasările la turnee le asigurăm noi, părinţii, şi federaţia. Costă câteva mii de euro pe an", spune mama jucătoarei, care a cochetat cu handbalul, iar în prezent administrează o societate comercială. CALITATE "Nu renunţă niciodată" Cornel Enache, antrenorul sportivei, a fost impresionat de ambiţia elevei sale. "Îmi place la ea faptul că nu renunţă niciodată la nicio minge. Este perseverentă, şi asta o ajută mult. Un jucător de tenis de calitate trebuie să aibă talent, forţă fizică şi psihic. Jaqueline trebuie să crească fizic. Deocamdată, pentru vârsta ei, este acolo unde trebuie", ne-a spus tehnicianul. Anna Maria Finta, lector universitar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, este preparatorul fizic al tinerei. "Tenisul este unul dintre cele mai solicitante sporturi. Trebuie lucrat enorm din punct de vedere fizic. O îndrum pe Jaqueline în ceea ce priveşte alimentaţia, vitaminizarea, pregătirea fizică specifică. Cooperează foarte bine şi rar se plânge în timpul exerciţiilor", spune Anna Maria Finta.

Ne puteți urmări și pe Google News