Fenomen neobișnuit pe litoral. “Au înnebunit salcâmii„

Fenomen neobișnuit pe litoral. “Au înnebunit salcâmii„

Temperaturile ridicate din ultima perioadă au produs un fenomen neobișnuit pe litoral. “Au înnebunit salcâmii”, înflorind nu “de atâta primăvară”, cum cântă maestrul Tudor Gheorghe, ci pentru că acum, în prag de iarnă, este cald ca în luna mai. În aceeași situație sunt florea soarelui, mazărea, grâul și pomii fructiferi. Agricultorii se tem că toate plantele înflorite vor pieri la primul ger, afectând culturile din primăvara viitoare.

Într-un mic parc din central Constanței trecătorii admiră salcâmii înfloriți. Mai spre sud, între Agigea și Techirghiol câmpurile s-au umplut cu floarea soarelui, care a reparcurs toate etapele până la maturitate. A încolțit, a înflorit, a polenizat și are deja semințe.

   

Agricultorii din zonă spun că la arăturile din luna iulie, plugurile au scos semințele uscate la suprafață, iar acum, datorită ceții din ultimel săptămâni, au găsit umiditate și au renăscut. Și nu e doar floarea soarelui. A încolțit grâu, la fel și mazărea, culturi care au apărut mai repede decât trebuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

   

La Techirghiol au înflorit corcodușii. Vremea caldă, însorită și umezeala zilnică a ceții i-au umplut de flori.  Specialiștii spun însă că fenomenul este dăunător, mai ales pentru pomii fructiferi.  Recoltele de la anul ar putea fi compromise.

   

La Stațiunea de Cercetări Pomicole Valu lui Traian, chiar și  piersicii și caișii au prins lăstari. Asta înseamnă că, dacă vremea va rămâne caldă în continuare, recolta de pomi fructiferi și caiși riscă să fie pierdută.