Fenomen îngrijorător? Site-uri BLOCATE în Rusia. Care sunt CONSECINŢELE

Fenomen îngrijorător? Site-uri BLOCATE în Rusia. Care sunt CONSECINŢELE

Mai mult de 1.000 pagini de internet au fost blocate în Rusia în ultimii doi ani, pe motiv că ar fi avut un „conţinut dăunător”, scrie Itar-Tass.

Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicaţiilor, Tehnologiei Informaţiei şi Mass-media, Roskomnadzor a dat dispoziţie ca peste 600 de site-uri să fie închise doar în ultimele 6 luni, pe motiv că acestea ar fi răspândit informaţii care încurajau „extremismul şi dezordinile în masă”.

Informaţii ilegale

O lege în acest sens, votată de legislatorii ruşi la începutul acestui an, permite procurorilor să emită ordonanţe de urgentă pentru blocare site-urilor care promovează „ura rasială, extremismul sau revoltele”. Legea a stârnit critici dure la acea oră, întrucât ea ar putea duce chiar la blocarea unor reţele de socializare precum Facebook sau Twitter.

Această prevedere legală este salutată de către Alexandr Jarov, şeful Roskomnadzor, care declară că „astfel va fi mai uşoară munca de a contracara informaţiile ilegale”. În ultimul timp Rusia a adoptat mai multe legi controversate privind reglementarea internetului. Una dintre acestea prevede ca utilizatorii care doresc să se conecteze la o reţea publică de internet, o vor putea face doar prezentând providerilor documente de identitate. Presa de la Moscova notează că autorităţile ruse ar pregăti câteva decizii destinate consolidării suveranităţii segmentului rus de internet, între care şi o procedură specială de management al internetului care prevede posibilitatea deconectării Rusiei de la reţeaua globală de internet.