Fenomen incredibil care demonstrează schimbarea planetei. Nimic nu va mai fi la fel

Fenomen incredibil care demonstrează schimbarea planetei. Nimic nu va mai fi la fel

Antarctica a fost, dintotdeauna, imaginea unei infinite întinderi albe. Acest lucru nu mai e de actualitate. Situația se schimbă, iar albul imaculat devine altceva.

Mai multe regiuni din Antarctica au devenit verzi. Au în continuare zăpadă pe ele, însă aceasta nu mai e albă, ci a căpătat o nuanţă de verde în urma fenomenului de înflorire a algelor marine, informează Reuters. ”Zăpada verde” câștigă tot mai mult teren, arată specialiștii. Temperaturile în creştere cauzate de schimbările climatice contribuie la formarea şi răspândirea ”zăpezi verzi”. Fenomenul a luat o așa de mare amploare încât poate fi văzut inclusiv din spațiu.

Ce se întâmplă de fapt? Alge minuscule care ajung în zăpadă, au ”înflorit” și încep să producă clorofilă. Prezenţa algelor în Antarctica a fost remarcată cu mult timp în urmă în cadrul mai multor expediţii, precum cea organizată de exploratorul britanic Ernest Shackleton. Până acum însă nu a fost evidentă amploarea fenomenului.

Datele colectate timp de doi ani de satelitul Sentinel 2 al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), combinate cu cele obţinute în urma observaţiilor la sol, au ajutat cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi British Antarctic Survey să creeze prima hartă a înfloririi algelor pe coasta Peninsulei Antarctice.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Avem acum o referinţă în ceea ce priveşte locul în care se găseşte înflorirea algelor şi putem vedea dacă multiplicarea acestora va spori în viitor aşa cum sugerează estimările”, a declarat Matt Davey, cercetător la Facultatea de Ştiinţe ale Plantelor din cadrul Universităţii Cambridge, pentru Reuters.

Potrivit noii cartografieri, au fost descoperite 1.679 de zone separate de înflorire care sunt o componentă cheie în ceea ce priveşte abilitatea continentului de a capta dioxid de carbon din atmosferă. ”Înflorirea algelor în Antarctica este echivalentul lipsei unei cantităţi de carbon corespunzătoare a 875.000 de drumuri pe distanţe medii în maşini alimentate cu benzină în Marea Britanie”, a mai explicat Davey.

Cercetătorii intenţionează desfăşurarea unor studii similare pe tema algelor roşii şi portocalii, însă demersurile trebuie făcute mai ales la sol, ceea ce e dificil, deoarece acest lucru se dovedeşte mai dificil de cartografiat din spaţiu.

Sursa: Agerpres.ro

Sursa foto: eurekalert.org