Fenomen dramatic pe litoralul românesc. Mor delfinii!

Fenomen dramatic pe litoralul românesc. Mor delfinii! sursă foto: Arhiva EvZ

De la începutul anului, până acum, au fost înregistrate 53 de cazuri de delfini eșuați pe litoralul românesc, în condițiile în care pe durata întregului an 2019 au eșuat tot atâția delfini.

Organizația Mare Nostrum trage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen nedorit. Cele mai multe cazuri de delfini eșuați s-au înregistrat în zona Năvodari, Mamaia, Eforie și Vama Veche. Numai în luna aprilie au fost 12 cazuri, în decurs de o săptămână: ” O mare parte din cazuri au fost înregistrate în aprilie, când teoretic, există prohibiție la calcan. Cu toate acestea, în decurs de o săptămână, ne-am dus la 11 cazuri de eșuări, o treime din ele având ca motiv principal plasele pescărești”, spune Marian Paiu, expert ecolog la Mare Nostrum.

Problema delfinilor eșuați nu este una nouă, dar este una cât se poate de dramatică, în condițiile în care numărul delfinilor din Marea Neagră scade constant, potrivit voluntarului de mediu. Mare Nostrum este ONG-ul care face, de aproape 20 de ani, eforturi pentru a cunoaște cât mai bine numărul de exemplare rămase în Marea Neagră. Marian Paiu susține că ultimele estimări ale abundenței delfinilor datează din secolul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comunitate online pentru monitorizarea delfinilor 

În pregătirea evenimentelor de Ziua Delfinului, de la începutul lunii august, Mare Nostrum a construit un grup online din care fac parte toți iubitorii de mare, de la pescari, navigatori, proprietari de ambarcațiuni, până la oameni cărora le place să exploreze marea. Scopul acestui grup este de a contribui la monitorizarea și observarea subacvatică a cetaceelor din Marea Neagră.

”Ziua Delfinului se desfășoară sub sloganul- Spune povestea delfinilor în poverstea ta.  Practic, am adus laolaltă o mare parte din oamenii care iubesc marea, adresându-le provocarea să filmeze delfinii pe care îi observă atunci când ies cu ambarcațiunile, filmările urmând să fie făcute publice prin intermediul grupului. Acest tip de implicare se numește citizen science și este unul din cele mai eficiente concepte existente la nivel international, concept generator de rezultate”, spune directorul Marea Nostrum, Mihaela Cândea.

În acest an, Ziua Delfinului se mută în online. Timp de mai multe săptămâni, iubitorii delfinilor vor avea acces la cele mai interesante informații despre delfini și se pot implica trimițând imagini sau filmulețe cu aceștia, din observațiile lor. Mare Nostru adună fotografiile și filmulețele cu delfini, trimise de oameni, pentru a le pune în rapoartele științifice ale asociației. „Vor fi puși într-un film pentru ca delfinii să poată fi văzuți cum sunt ei, în mediul lor natural. Practic vom posta o parte din poveștile oamenior mării ”, au transmis voluntarii Mare Nostrum.