Femeile se impun în politică. A venit şi rândul unei daneze

Femeile se impun în politică. A venit şi rândul unei daneze

Helle Thorning-Schmidt este prima femeie care va conduce guvernul de la Copenhaga. Ea intră în clubul select din care mai fac parte Angela Merkel şi Hillary Clinton.

Social-democrata Helle Thorning- Schmidt, în vârstă de 44 de ani, şia asigurat fotoliul de premier al Danemarcei, după ce coaliţia de centru-stânga pe care a condus-o a câştigat alegerile legislative de joi, obţinând 89 de mandate parlamentare dintr-un total de 179. Dreapta daneză s-a ales cu 86 de mandate, în condiţiile unei prezenţe la vot ridicate - 87,7%, relatează BBC News.

Gucci Helle, elegantă şi rece

"Este prea bine îmbrăcată pentru social- democraţi, prea neexperimentată pentru a conduce ţara, prea rece pentru a câştiga inimile oamenilor", a scris publicaţia "Politiken" despre cea căreia i se spune Gucci Helle.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu putem arăta toţi ca dracu", a spus aceasta în timpul unei reuniuni a partidului său, punându-l la punct pe unul dintre cei care o acuză că epatează prin stilul vestimentar.

Helle Thorning-Schmidt a studiat ştiinţe politice la Universitatea din Copenhaga, este măritată din anul 1996 şi are două fete. Soţul el locuieşte însă în Elveţia, fapt ce a dat naştere mai multor speculaţii, în presa daneză, despre viaţa personală a viitorului premier danez.

Încurajare pentru tinere

Într-un interviu recent, Thorning- Schmidt declara că, dacă va câştiga alegerile legislative, victoria ei nu va schimba prea multe, deoarece Danemarca este o ţară unde egalitatea între sexe a devenit, de mult timp, o realitate. Totuşi, recunoştea ea, multe fete tinere vor prinde curaj şi vor spune: "Hmm, acesta este un post la care pot aspira".

Social-democrata a câştigat alegerile de joi după ce, în campania electorală, a mizat pe creşterea taxelor, dar şi a cheltuielilor publice, notează BBC. În paralel, ea a propus şi ca fiecare danez să muncească, pe viitor, cu 12 minute mai mult în fiecare zi.

Helle Thorning-Schmidt a promis că Danemarca "nu va sări în vagonul austerităţii" împreună cu celelalte state din Uniunea Europeană şi că guvernul de la Copenhaga va consolida actualul sistem de asistenţă socială.

DOAMNE DE FIER

Topul "Forbes": Angela Merkel, Hillary Clinton şi Dilma Roussef, cele mai puternice

Cancelarul german, Angela Merkel, este cea mai puternică femeie din lume, potrivit clasamentului realizat de revista americană "Forbes" şi dat publicităţii luna trecută. Aceasta conduce o ţară cu un PIB anual de 2,9 trilioane de dolari şi influenţează şi economia Uniunii Europene, organism care are un PIB de 14,8 trilioane de dolari, şi-au motivat alegerea jurnaliştii americani. La putere din 2005, Merkel coordonează, în prezent, eforturile pentru stabilizarea UE şi consolidarea Zonei Euro.

Locul al doilea în topul "Forbes" este ocupat de Hillary Clinton, secretarul de Stat american şi "ambasadorul global" al celei mai mari economii a lumii.

Cea mai fulminantă ascensiune în clasamentul menţionat a avut-o actualul preşedinte al Braziliei, Dilma Roussef.

Aflată pe poziţia a 95- a în 2010, ea a ajuns pe poziţia a 3-a anul acesta, dar nu are nici experienţa Angelei Merkel şi nici carisma lui Hillary Clinton.

Când Dilma Rousseff a fost aleasă preşedinte, în toamna anului trecut, victoria ei a ridicat la zece numărul femeilor care au reuşit să acceadă la funcţia supremă în stat.

În plus, alte şapte reprezentante ale sexului frumos conduceau guverne. 63 de ani are Dilma Rousseff, cea care a ajuns în fruntea Braziliei şi graţie susţinerii venite din partea unui bărbat: predecesorul său, Luiz Inacio Lula da Silva