Femeile îi bat obrazul președintelui Poloniei

Femeile îi bat obrazul președintelui Poloniei

Polonia a anunțat că se retrage dintr-un tratat european de prevenire a violenței împotriva femeilor. Mii de femei au protestat în mai multe orașe din Polonia după acest anunț.

Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a declarat că țara sa se va retrage din acest tratat, cunoscut și sub numele de Convenția de la Istanbul.

Zbigniew Ziobro a declarat că acest tratat este „dăunător”, deoarece a impus școlilor să-i învețe pe copii despre gen.

Ziobro a adăugat că reformele introduse în ultimii ani în Polonia oferă „suficientă” protectie femeilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul polonez a precizat că guvernul va începe, luni,   oficial procesul de retragere din tratat, ratificat de Polonia în 2015.

Convenția de la Istanbul  încalcă drepturile părinților și „conține elemente de natură ideologică”, a spus Zbigniew Ziobro.

Partidul Justiției și Dreptății(PiS), aflat la guvernare și partenerii săi de coaliție sunt strâns legați de Biserica Catolică, iar guvernul s-a angajat să promoveze „valorile tradiționale” ale familiei.

Președintele Andrzej Duda a fost reales la începutul acestei luni, în urma unei campanii în care a descris promovarea drepturilor LGBT ca o „ideologie” mai distructivă decât comunismul.

Mii de oameni, majoritatea femei, au ieșit pe străzile capitalei Varșovia și în alte orașe pentru a face campanie împotriva retragerii Poloniei din  Convenția de la Istanbul.

„Scopul este legalizarea violenței domestice”, a declarat pentru Reuters Marta Lempart, organizatoare a unui marș în Varșovia, scrie BBC.

Unele femei purtau pancarte pe care era scris: „PiS este iadul femeilor”.

Convenția de la Istanbul are drept scop „protejarea femeilor de toate formele de violență, prevenind, urmărind și eliminând violența împotriva femeilor și violența în familie”.

Convenția „contribuie la eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și promovează egalitatea substanțială între femei și bărbați”.

Tratatul „concepe un cadru complet, politici și măsuri de protecție și asistență pentru toate victimele violenței împotriva femeilor și violenței în familie”, „promovând cooperarea internațională în vederea eliminării violenței împotriva femeilor și a violenței în familie”.

Potrivit Convenției, termenul „violență împotriva femeilor” ar trebui înțeles ca o „încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare împotriva femeilor și se referă la toate actele de violență bazată pe gen, care au drept consecință sau sunt susceptibile de a provoca daune sau suferințe de natură fizică, sexuală, psihologică sau economică femeilor, inclusiv amenințarea de a se angaja în astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă sunt în viața publică sau privată.

Termenul de „violență domestică” se referă la toate „actele de violență fizică, sexuală, psihologică sau economică care se produc în cadrul familiei sau gospodăriei sau între foști sau actuali soți sau parteneri, indiferent dacă autorul infracțiunii împarte sau a împărțit aceeași casă cu victima”.