"Femeile din România, complexe şi expresive"

"Femeile din România, complexe şi expresive"

"Toate femeile din România au în ele o frumuseţe şi o demnitate pe care trebuie să şi le descopere singure", consideră una dintre femeile de succes din ţara noastră, Mihaela Miroiu.

Cunoscuta teoreticiană pe plan naţional şi internaţional în studiul feminismului, Mihaela Miroiu vorbeşte atât despre implicarea femeilor în politică şi despre inegalitatea dintre sexe existentă la nivelul instituţiilor politice, cât şi despre ce mai înseamnă feminitatea în zilele noastre.

EVZ: Un raport publicat zilele trecute de Consiliul Europei a dezvăluit că, la nivel european, doar 28,6 la sută din posturile ministeriele sunt ocupate de femei. Cum comentaţi aceste date? Mihaela Miroiu: Pentru Europa este mai slab decât politica europeană privind egalitatea de şanse şi care ar fi trebuit, deja, să se apropie de 40 la sută. Pentru România, lucrurile sunt dezastruoase. Cred că România trage în jos această statistică.

Există inegalitate de sexe la nivelul instituţiilor publice? Acest lucru este evident. Hotărăsc în România femeile ceva? La nivel local, mai mult de cinci sau şase la sută din decizii sunt luate de femei. La nivelul Guvernului, sunt trei ministre. Însă, pe ansamblu, se poate spune că femeile hotărăsc maximum zece la sută.

Cauza numărului mic al femeilor implicate în politică. Sunt foarte multe cauze. În primul rând, comunismul ne-a făcut să nu avem, în genere, oameni emancipaţi şi care să lupte pentru participarea lor la luarea deciziilor şi la împărţirea bunurilor publice. Apoi, pentru că am avut o tranziţie în care, iniţial, femeile au fost complet eliminate din orice poziţie de decizie la începutul anilor '90. Al treilea motiv este ortodoxia, care este mai conservatoare decât protestantismul sau catolicismul, iar ortodoxia are o priză foarte mare în rândul populaţiei majoritare. Ortodoxia tinde spre o societate patriarhală.

În plus, româncele sunt complet neinformate cu privire la mişcarea politică feministă şi din ţara lor şi la nivel european. Ele nu ştiu să se solidarizeze ca să nu mai fie la marginea tuturor deciziilor de pe lumea asceasta.

"Noile politiciene, sateliţi auxiliari"

Multe dintre femeile din politica românească nu au o imagine foarte bună. Vorbim de două categorii de femei. O categorie de femei au avut o imagine foarte bună, pentru că este clar că ele însele aveau o poziţie publică extrem de puternică. Monica Macovei, Mona Muscă şi Valeria Stoica sunt trei exemple în acest sens. Acestea sunt femeile mature ale politicii româneşti despre care nimeni nu a spus că ar fi ajuns în politică sau ca s-ar fi menţinut în politică pe căi nonconformiste.

Interesant este că a venit un nou val de politiciene. Ele au început prost. Intrarea acestor femei în politică şi prestigiul lor, deocamdată, ţine, prea mult, de gravitarea în jurul unui bărbat. Acestea sunt percepute ca sateliţi auxiliari.

Îşi pot schimba această imagine? O să capete un prestigiu atunci când nu vor mai fi percepute ca sateliţi auxiliari şi când vor excela prin proiecte politice aplicate şi nu prin alte lucruri colaterale cu politica.

Dacă se uită la cea mai de succes politiciană din istoria României, Mona Muscă, trecând peste probleme ei, care au scos-o din politică, ceea ce vor vedea este că marele succes al Monei Muscă este faptul că a fost percepută ca politiciană a cetăţenilor. Proiectele de legi promovate de ea, atitudinea ei, toate erau în favoarea cetăţenilor, în intereseul lor direct. Oamenii nu vor ca femeile să facă precum bărbaţii, ei vor ca femeile să aibă grijă de bunăstarea şi de ocrotirea cetăţenilor. Atâta vreme cât nu vor vedea asta într-o femeie, o vor respinge.

Sunt femeile din Europa de Est diferite de cele din Europe de Vest sau din America? Da. Să nu uităm că în America şi în Europa de Vest au trecut două mari valuri de mişcări feministe şi sunt la al treilea. Noi am rămas, istoric vorbind, la primul şi nici pe acesta nu îl cunoaştem, înainte de comunism. Şi în rest, tot ceea ce a fost posibil s-a făcut pentru ca antifeminismul să fie mai puternic şi mult mai mediatizat decât feminismul. Nu există o afirmare a femeilor în viaţa politică fără feminism.

"Feminitatea, o alternativă la masculinitatea agresivă"

Ce mei reprezintă feminitatea? Feminitatea ar trebui să reprezinte o foarte serioasă alternativă la masculinitatea agresivă. Şi feminitatea are laturile ei frumoase şi laturile ei proaste. Laturile frumoase ale feminităţii, cum ar fi atenţia, grija, ocrotirea, dragostea, solidaritatea, frumuseţea, înclinaţia spre un mediu curat, sunt lucruri extrem de importante, inclusiv la nivel politic.

Iar feminismul... Feminismul reprezintă ceea ce îl lasă media şi politicienii să reprezinte. În România, la ora aceasta, feminismul este doar o nişă serioasă în zona universitară şi de cercetare.

Există un model al femeii, în România? Modelul femeii din România este tot cel pe care îl lansează mass-media. Adică, în proporţie de 83 la sută, modele şi cântăreţe. Dacă asta este ceea ce educăm noi ca interesant şi important, şi anume ca o femeie să aibă succes, atunci asta o să avem. Acesta va fi nivelul de aspiraţie al fetelor.

Peste 90 la sută din patronii şi directorii media sunt bărbaţi, iar ei încurajează politica acestui gen de apariţii a femeilor în spaţiul public. Este jenant şi pentru ei. Se poartă ca şi când nu ar avea fiice, soţii sau mame, care sunt, de regulă, profesioniste sau studente, modele pe care ei nu le mediatizează.

Căteva cuvinte despre femeia Mihaela Miroiu Femeia Mihaela Miroiu începe de la mama Mihaela Miroiu. Sunt mama unui fiu care are 30 de ani, sunt soţia aceluiaşi soţ care mi-a fost coleg de bancă în facultate, prietena a câtorva excepţionali bărbaţi şi excepţionale femei şi fiica ocrotitoare a mamei mele. Mai nou, o mare îndrăgostită de grădinărit şi gătesc excelent. Ca femeie, acestea sunt lucrurile care mă caracterizează. Un gând de 8 Martie, pentru femeile din România Toate femeile din România au în ele o frumuseţe şi o demnitate pe care trebuie să şi le descopere singure. Trebuie să le ajute şi pe celelalte femei să şi le descopere şi să şi le pună în valoare. Femeile din România sunt mult mai complexe, iar această complexitate face ca ele să fie şi mult mai bogate expresiv. De aceea, cred că lumea trebuie să fie şi a lor.

CITIŢI ŞI:

Femei care au scris istorie Femeile sărbătoresc azi, bărbaţii - mâine

Ne puteți urmări și pe Google News