Femeile din Republica Moldova câștigă cu circa 15% mai puțin decât bărbații. Sindicaliștii, revoltați
- Angelina Olaru
- 19 septembrie 2024, 23:19
Republica Moldova. În context mondial, diferența salarială în bază de gen (GPG) este de aproximativ 20%. Femeile câștigă, în medie, doar 80 de cenți pentru fiecare dolar câștigat de bărbați. În Republica Moldova, diferența este mai scăzută decât în multe alte țări din lume. Femeile câștigă cu 5-9% mai puțin decât bărbații, în cazul salariului pe oră și cu 11%-15% mai puțin în cazul salariilor lunare, conform statisticilor Organizației Internaționale a Muncii (ILO) Republica Moldova.
Decalaje salariale de gen mai mari decât în urmă cu zece ani
Ieri, cu ocazia Zilei Internaționale a Salarizării Echitabile, experți din cadrul ILO, autorități ale Republicii Moldova, reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor au analizat situația de peste Prut la capitolul diferențe salariale între femei și bărbați. Specialiștii au oferit soluții pentru diminuarea decalajelor existente.
Decalajul în Republica Moldova este mai mare pentru anumite grupuri. De exemplu, femeile între 25 și 34 de ani câștigă mai puțin, alegând locuri de muncă mai flexibile, dar mai puțin plătite, pentru a se implica mai mult în îngrijirea copiilor. De asemenea, diferența este mai mare pentru cei care lucrează în economia informală, dar și pentru cei care nu fac parte din sindicate.
„Acum zece ani, diferența salarială în bază de gen era de 11,6%, astăzi, este de 15,6%! Este bine că Republica Moldova și-a asumat mai multe angajamente, cum ar fi Convenția 100 a OIM, Acordul de Asociere cu UE, care prevăd norme ce ar asigura egalitatea salarială. Dar, avem nevoie și de o mai mare acoperire a asocierii colective. În prezent, aceasta este de 40%”, a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova.
Cauzele inegalităților salariale în Republica Moldova
„Cifrele arată că, deși am depus mult efort, cadrul legal nu este pe deplin valorificat și mai avem cale lungă de parcurs pentru a construi o societate mai incluzivă. În toată lumea, inegalitățile salariale cresc brusc atunci, când într-o familie apare primul copil. De aceea, Guvernul, împreună cu Parlamentul Republicii Moldova și-au asumat o agendă în care să ofere suport mamelor și taților, pentru a le oferi oportunități de a combina viața profesională cu cea de familie. Punem accent pe serviciile alternative de îngrijire, căci fără creșe nu vom avansa”, spune Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.
O altă cauză a inegalităților salariale ar fi și stereotipurile din societate, consideră deputata Marcela Adam. „Încă mai perpetuează în societate și în familii stereotipul că bărbatul trebuie să câștige mai mult decât femeia. Egalitatea salarială nu este doar despre o valoare monetară primită de femei și bărbați. Este despre recunoașterea valorii muncii unei femei și a demnității umane. De aceea, reconfirm angajamentul nostru, al femeilor deputate, să analizăm și să revizuim instrumentele pentru ca piața muncii să fie echitabilă.”
Cum își fac autoritățile moldovene temele pentru acasă
„Este o muncă imensă și un efort comun pe care ILO îl depune alături de partenerii de dezvoltare, în cazul dat Elveția, pentru a ajuta autoritățile în implementarea Programului de Țară. Dar aceste acțiuni nu ar fi posibile fără patronate și sindicate, pentru un dialog mai eficient între angajatori și salariați, dar și autorități”, a subliniat Ala Lipciu, coordonatoare națională a Organizației Internaționale a Muncii Moldova.
Cum pot fi create locuri de muncă incluzive, care să ofere oportunități de a munci pentru toate femeile
Elveția este un partener și susținător important în acest demers al Republicii Moldova în asigurarea egalității de gen. „Discuțiile de astăzi sunt importante pentru dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova, care are aspirații europene. Abordarea Elveției demonstrează că putem crea locuri de muncă incluzive care să ofere oportunități de a munci pentru toate femeile.
Recent, a fost semnat un nou Memorandum între Elveția și Republica Moldova, care va permite femeilor din acest stat acces la salarii egale, dar și la funcții manageriale. Vom susține potențialul femeilor și vom aborda nevoile socio-economice ale Republicii Moldova în aceste timpuri de criză”, a declarat Simone di Stefano, director adjunct al Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova, conform ILO Republica Moldova.