Femeile din Armata României vor putea face parte din trupele speciale

Femeile din Armata României vor putea face parte din trupele speciale

Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, sexul frumos are acces egal cu bărbații în instituțiile militare. Până anul acesta, domnișoarele care voiau să îmbrace uniforma militară aveau un număr limitat de locuri. O veste menită să anuleze dife rențierea de sex în Armata României a venit, ieri, din partea Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Oficiali ai instituției au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, care sunt principalele criterii prin care femeile pot avea acces neîngrădit la toate instituțiile de învățământ ale Armatei.

Concret, MApN a anunțat că, începând din anul școlar 2017-2018, femeile care optează pentru o carieră militară la academiile, școlile de subofițeri sau colegiile militare nu vor mai fi îngrădite de un număr limitat de locuri. Până acum, locurile erau distribuite în instituțiile militare în funcție de genuri, iar femeile nu puteau avea acces la toate specializările din Armata României. Alocarea numărului de locuri în instituțiile de învățământ militar se va realiza fără diferențierea acestora pe genuri, cu apropierea baremelor de selecție între bărbați și femei. Mai exact, ne-au declarat oficiali din MApN, nu va mai exista, începând de anul viitor, doar un anumit număr alocat femeilor, ci acestea vor trebui să treacă probele fizice și testările psihologice, înainte de examenul teoretic propriu-zis. Evident, probele sportive vor fi riguroase, dar nu la fel ca în cazul bărbaților. Cu toate acestea, criteriile vor fi mai aspre pentru ca femeia care optează pentru o anumită specialitate să poată face față. În acest context, oficialii Armatei lasă cale liberă spre orice specializare militară, fără rețineri, ca și până acum. Drept urmare, o tânără bine pregătită poate ajunge și la Forțele pentru Operațiuni Speciale, trupele de elită ale Armatei. Hotărârea șefilor MApN urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar până la data de 1 ianuarie 2017, procedurile de modificare/completare a normelor în vigoare urmează să ajungă la toate instituțiile de învățământ militare.

Interzise în perioada Comunismului

Ne puteți urmări și pe Google News

Din informațiile furnizate de oficiali ai MApN, încadrarea femeilor în armată a fost oprită, cu câțiva ani înainte de 1989, în perioada Comunismului. După 1990, timp de doi ani, femeile puteau opta, liber, pentru orice instituție de învățământ militară. Apoi, în anii 90, s-a limitat numărul de locuri pentru tinerele care doreau să îmbrace haina militară. Și așa, femeile nu puteau opta decât pentru anumite arme, precum intendență, medicină, psihologie ori erau repartizate în funcții care necesita muncă de birou.