Femeile cărora bărbaţii nu au curajul să le spună "Nu"!

Femeile cărora bărbaţii nu au curajul să le spună "Nu"!

Dacă apuci să le spui "Da!", te-ai "potcovit" cu o verighetă. Şi nu te pune nimeni!

Doina Stan are 58 de ani, e bunică a doi nepoţei şi, cu toate astea, în ultimii 34 de ani nu s-a găsit decât un singur bărbat care să-i zică verde-n faţă "NU!".

Colega ei de "meserie", Maria Bosu, are aceeaşi vârstă, e în "branşă" de 13 ani şi încă n-a auzit ce-i ăla un refuz. Femei şi bărbaţi, mai tineri sau chiar oameni în etate, deopotrivă, când ajung în faţa lor, unii emoţionaţi, la prima experienţă de gen, alţii cu un "palmares" bogat, simt că e prea târziu să mai dea înapoi... Cea mai multă treabă au, evident, în weekend, dar mai sunt "clienţi" şi-n timpul săptămânii. Doina şi Maria lucrează pe strada Olari, pe lângă Foişorul de Foc. Sunt ofiţeri de stare civilă la Primăria Sectorului 2.

Zece mii de căsătorii în 34 de ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Lunea şi marţea sunt zilele lor mai libere. "Nu se oficiază căsătorii, că ar trebui să depună actele sâmbătă sau duminică, cu zece zile înainte şi nu se poate", explică doamna Doina de ce la începutul săptămânii nu-şi pune panglica tricoloră în diagonală pe piept.

Habar n-ar câte destine a unit din 1978 încoace. "Cred că sunt zece mii... Poate mai multe! Mă recunosc oamenii pe stradă: «Uite-o pe doamna cu care ne-am luat! Săru’ mâna, ce mai faceţi»?", povesteşte veterana de la Starea Civilă a Sectorului 2. "Când le spun naşii: «Semnaţi-vă sentin­ţa!», nu agreez! Le spun: «Aţi venit la veselie!», cum să-i încurajezi aşa?". BIZARERII DE CUNUNII!

"Boltă" de căşti, nuntă în şlapi şi martor travestit

Modul de prezentare al mirilor s-a schimbat mult în ultimii 22 de ani. "Înainte de ’89 veneau mai îngrijiţi, acum vin şi pe role! Odată, s-au luat doi motociclişti şi prietenii lor, în loc de o boltă de flori le-au făcut boltă cu căştile de protecţie... Mai vin unii în costume naţionale, da’ am avut şi persoane care au apărut în bermude, maieu şi şlapi, ca la plajă... A fost şi un martor travestit!", se revoltă "ofiţeresele". Pocăiţii şi expaţii se însoară pe rupte

O notă aprate fac pocăiţii. "După oficiere, încep să cânte şi o ţin aşa juma’ de oră, de-i întârzie pe ăilalţi! Sunt cele mai numeroase nunţi. Am avut şi 300 de persoană într-o sală de o sută!", povestesc femeile.

În atâţia ani de carieră au văzut miri de toate naţiile şi culorile. "Am avut de toate. În afară de europeni şi americani au fost: brazilieni, , indieni, irakieni, chinezi, libanezi, sirieni, palestinieni, vietnamezi, chiar şi un negru din Africa de Sud!".

Nunţi din interes şi alte ciudăţenii

Romii au lăsat-o mai moale după ce s-a tăiat, în 2008, ajutorul de 200 de euro pentru cei aflaţi la prima căsătorie: "Veneau pentru bani, tineri şi bătrâni. Îi vedeai că erau împreună de zeci de ani...".

Odată, o mireasă s-a descălţat la intrare. "Era mai înaltă ca el şi vroia să dea bine la poză. Altădată mirele a ve­nit cu un suport de lemn şi s-a căţărat pe el, s-o ajungă pe aleasa sa. Când să plece ea îl tempera: «Stai dom’le mai încet, ca după mort, să poa’ să facă poze!", se strică de râs cele două doamne.

UN SINGUR REFUZ

O ofertă de nerefuzat

O singură dată s-a întâmplat ca un cuplu să vină până în faţa ei şi să nu oficieze căsătoria. "A fost acum 23 sau 25 de ani, pe timpul lu’ Ceauşescu. A venit o pereche şi când l-am întrebat pe el: «Cetăţene Cutărescu o iei de soţie, de bună voie şi nesilit de nimeni, pe cetăţeana Cutăreasca?», ginerică a oftat şi a zis: «Nu!». L-am poftit afară, să se mai gândească şi nu s-a mai întors. Chiar şeful stării civile le-a mai dat un timp de gândire, da’ n-au mai venit...", îşi aminteşte Doina Stan în timp ce-şi mângâie, involuntar, verigheta.

Unii plâng, alţii se ceartă...

Alte refuzuri n-a primit. Nici Maria Bosu, colega ei, n-a întâlnit aşa grozăvie. "Se mai ceartă, pe afară, în curte, până să intre... Că nu vrea tata, că n-o place mă-sa... Mai plâng, le tremură mâna la «semnat», da’ să zică «nu» n-am pomenit! Nu-i ca-n filme", spulberă doamna Maria mitul cu fuga de la altar. Cele două onorabile femei sunt bibilite, machiate şi aranjate de parcă tocmai au mai "condamnat" o pereche la căsnicie. Dacă lipsesc e din cauze obiective

Majoritatea însurăţeilor au între ei o diferenţă de vârstă de patru - cinci ani, în favoarea bărbaţilor. "Am avut şi cazuri de 20, chiar 30 de ani diferenţă, da’ rare...", monopolizează discursul doamna Maria. Se mai întâmplă şi lipsa la “apel", dar din cauze obiective: “Când nu s-au prezentat a fost din motive solide. Ori boală, ori a născut soţia, că au aşteptat până în ultima clipă!", o completează Doina Stan pe colega sa.