Federer, egalul lui Borg

Federer, egalul lui Borg

Elvetianul a castigat la Wimbledon pentru a cincea oara consecutiv.

Elvetianul Roger Federer a castigat pentru a cincea oara consecutiv turneul de tenis de la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului. „Mister Perfect” l-a invins pe spaniolul Rafael Nadal dupa cinci seturi epuizante: 7-6, 4-6, 7-6, 2-6, 6-2, in urma a patru ore de joc! La finalul meciului, „robotul” a plans ca un copil.

Federer a reusit, gratie acestui succes, sa egaleze recordul de victorii consecutive al suedezului Bjorn Borg, realizat intre 1976 si 1980. Borg n-a lipsit din tribuna Arenei Centrale, pentru a-si privi „urmasul”.

Roger Federer a fost rasplatit pentru victoria de ieri cu 1,4 milioane de dolari, aceeasi suma pe care a incasat-o si americanca Venus Williams pentru triumful de sambata. A fost pentru prima oara in istorie cand premiile baietilor au fost egale cu ale fetelor la Wimbledon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rafala Nadal 

Victoria lui Federer ar fi fost mult mai dificila daca Nadal n-ar fi acuzat dureri la genunchiul drept, in setul patru, la scorul de 4-0 pentru el, intr-un moment in care incepuse sa zburde pe teren si parea imbatabil. A fost cea de-a 13 intalnire dintre cei doi titani, dintre care elvetianul a castigat doar cinci! Ultima confruntare a avut loc la Roland Garros, acum o luna, si s-a incheiat cu succesul lui Rafael Nadal.

Finala feminina Muntele lui Venus Williams

Americanca Venus Williams a castigat sambata turneul de Grand Slam de la Wimbledon, impunandu-se in finala in fata tenismenei franceze Marion Bartoli, scor 6-4, 6-1. Aceasta a fost finala cu cele mai slab cotate favorite din istoria competitiei londoneze: Bartoli - 18, Williams - 23!

Venus si-a trecut astfel in palmares cel de-al patrulea trofeu la Wimbledon, precedentele victorii fiind repurtate in 2000, 2001 si 2005. Californianca a primit un cec in valoare de 1,4 milioane de dolari, care se adauga sumei de 16.464.183 de dolari castigate in intreaga cariera.

Dupa ce a eliminat-o in semifinale pe belgianca Justine Henin, cap de serie numarul unu, Bartoli s-a blocat psihic in fata lui Williams. Inca din start, americanca a luat meciul in mana, conducand cu 3-0 dupa doar zece minute.

Frantuzoaica a avut o tresarire de orgoliu, egaland la trei si, apoi, la patru, dar dupa opt game-uri totul s-a sfarsit pentru ea. Venus a dominat clar, arma sa de baza fiind serviciul.

„Ce sa fac? M-a bombardat! A fost imposibil sa-i fac ceva. A servit de multe ori cu viteze de peste 200 de kilometri pe ora. Venus a jucat un tenis incredibil”, a declarat Bartoli.

„M-am intors”

Venus era in culmea fericirii dupa ce a primit trofeul. Plina de incredere, americanca a spus: „Dupa un drum lung, m-am intors. Am avut o perioada grea, dar totul a trecut. E fantastic. Stiam ca, daca ajungeam in finala, nimeni nu mi-ar fi luat trofeul. Imi place cand inving aici, la Londra. Am castigat pe suprafata de joc favorita. Am sase titluri de Grand Slam, iar asta ma face fericita”.

INAINTE DE RAFA

Un singur set pierdut pana in finala

Ca sa ajunga in finala, Roger Federer i-a eliminat in editia din acest an de la Wimbledon pe Teimuraz Gabashvili, Juan Martin Del Potro, Marat Safin, Tommy Haas, Juan Carlos Ferrero si Richard Gasquet.

A castigat 15 seturi, a pierdut unul singur, a castigat 97 de game-uri si a pierdut 56. Inainte sa-si incerce din nou fortele cu elvetianul, Rafael Nadal i-a eliminat pe Mardy Fish, Werner Eschauer, Robin Soderling, Mihail Iujnii, Tomas Berdych si Novak Djokovici. A castigat 16 seturi, a pierdut cinci, a castigat 123 de game-uri si a pierdut 82.