Federația Europeană a Jurnaliștilor regretă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Federația Europeană a Jurnaliștilor regretă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Dimineaţa e favorabilă lucrurilor importante. Ziua incepe bine şi creezi optimism în jurul tau şi de aceea eşti bine primit. E o zi favorabila, profită!

19 martie

 

Federația Europeană a Jurnaliștilor regretă. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 19 martie s-au născut: David Livingstone, Wyatt Earp, Bruce Willis, Ursula Andress, Maria Vetsera, Dinu Lipatti, Eugenia Moldoveanu, Dan Barbillian.

 

Pe 19 martie, sunt Sfinții Hrisant, Daria și Ilaria. Nimic în ”Kalendar”, însă, probabil, acum foarte multe mii de ani, strămoșii noștri agatârșii, cei dinaintea dacilor, se pregăteau pentru Anul Nou, care era de echinocțiul de primăvară.

 

 

”Evenimentul Zilei” din 19 martie 721 înainte de Hristos – Ptolemeu relateză, că, în acestă zi, a avut loc o eclipsă totală de Soare, prevăzută de preoţii babilonieni cu doi ani mai înainte. Avertizat de preziceri, regele Merodach-Baladan a luat măsurile necesare şi a evitat inundaţiile catastrofale ale Tigrului şi Eufratului.

 Parcă văd cum s-a petrecut. Parcă am fost acolo. O să vă repovestesc și domniilor voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți, o să repet mereu, o astfel de poveste nu se ratează, dar repetiția este mama învățăturii și un principiu de bază în astrologie.

Într-o seară a anului 723 înainte de Hristos, regele Babilonului, Merodach-Baladan, stătea pe una dintre terasele măreţului oraș, cetatea antică considerată cea mai frumoasă a tuturor timpurilor, faţă de care „Roma nu a fost decât o baracă, iar Constantinopolul o căsuţă de pescari”, cum spunea cronicarul. Se uita cum Soarele asfinţeşte, devine tot mai mare şi mai roşu, înainte de a se duce şi el la culcare. Un grup mic de oameni intră şi el pe terasă şi se opreşte la o distanţă respectuoasă.

Era Marele Preot şi preoţii zeilor principali. Adică Guvernul. Trebuie să înţelegem că în acele timpuri religia, politica şi ştiinţa erau numai „de stat” fiind în mâna preoţilor. Astfel Marele Preot era prim-ministru, preotul lui Ares (Marte), de exemplu, ministru de război iar preotul lui Hermes (Mercur) ministru de finanţe și al comerțului. Sigur, denumirile zeilor difereau, la sumerieni, akkadieni, babilonieni, mezi, dar le-am pomenit pe cele greco-romane pentru o înţelegere mai bună a faptelor. În acele timpuri și până de curând religia era politică și politică era religia, ceea ce se continuă și astăzi cu multă forță în spațiul islamic.

Regele Babilonului simte prezenţa oamenilor săi şi îi invită cu un gest regal să vină alături de el. „Vedeţi, le spune regele, a mai trecut o zi. Mâine o să fie alta. Cine ştie ce ne va aduce ziua de mâine, este stăpânul timpului!” „Stăpâne al Lumii, am venit să vorbim despre acest lucru, dar în marea Voastră înţelepciune aţi ghicit că este vorba despre viitor”. Marele Preot era un bărbat înalt, zvelt, încă tânăr, cu ochii aurii, de o inteligenţă sclipitoare. Regele ştia că îi este superior, dar îl accepta pentru că era al lui și se folosea de inteligența lui! „Despre ce este vorba?” întreabă regele devenit brusc suveranul serios şi impunător care şi-a permis doar un moment de reverie. „De acum, în doi ani de zile va avea loc o eclipsă de Soare” spune repede Marele Preot fără să se uite în ochii regelui.

Regele se aşează pe nişte perne şi îi invită şi pe cei din „guvern” să se tolănească. „Şi ce înseamnă asta?” întreabă regele ascunzându-şi îngrijorarea. „Înseamnă nenorocire, răspunde Marele Preot. Am fost în Casa Scrierii şi tăbliţele de lut arată că de câte ori a fost o eclipsă de Soare s-a întâmplat ceva rău, a fost asasinat bunicul Luminăţiei tale, hoarde barbare au atacat hotarele de nord, Tigrul şi Eufratul s-au revărsat” „Şi, ce-i de făcut?” întreabă regele, de data asta îngrijorat bine. „Vom mări numărul oştenilor de pe frontiera de nord şi vom întări forturile de la graniţă, vom dubla garda Măriei Tale şi vom înălţa barajele, digurile şi stavilele de pe Tigru şi Eufrat”. „Aşa să fie, este porunca mea şi altfel să nu faceți!” spune regele formula rituală, brusc înseninat. Am oameni buni și-a spus regele în gând, o să mai domnesc mulţi ani! Apoi ca să fie un rege bun, a spus: ”Ca mulțumire a mea vă dau un talant de aur din visteria mea. Marele Preot să-l împartă după dreptate, fiecăruia, după ce reține jumătate pentru el!”

Un talant de aur! O avere... Talantul era o măsură de greutate folosită în antichitate. Talantul egiptean avea 27 kilograme, cel grecesc 26 Kg, cel roman 32,3 Kg, dar cel babilonian avea 30,3 kilograme. Talantul era împărțit în 60 de mine iar o mină în 60 de șekeli. Aceste unități de măsură, apoi banii, le-au adus evreii din Babilon când au fost eliberați de regele persan Cirus cel Mare, în anul 538 înainte de Hristos.

Darul regelui a fost pur simbolic. Preoții erau foarte bogați, de fapt stăpâneau multe proprietăți și aveau foarte mult aur. Ce să mai faci cu încă 30 de kilograme de aur, când ai mai totul? Bună întrebare.

 

Dar iată ce se mai întâmplă:

 

Federația Europeană a Jurnaliștilor - FEJ regretă absența unui răspuns european coordonat în materie de sănătate la pandemia de COVID-19.

 FEJ face apel la decidenții politici europeni, la nivelul UE și la nivel național să facă recomandări clare, coordonate cu toate părțile implicate.

Jurnaliștii trebuie să poată furniza informații și recomandări clare cetățenilor care sunt din ce în ce mai derutați de inflația de informații legate de COVID-19. Jurnaliștii trebuie, de asemenea, să poată contracara dezinformarea referitoare la Coronavirus.

FEJ se alătură FIJ (Federația Internațională a Jurnaliștilor) pentru a face apel la media să raporteze în mod responsabil, fără a crea panică, fără comentarii discriminatorii sau rasiste. În Carta Mondială a Eticii a FIJ se spune că în vreme de incertitudini, media trebuie să raporteze faptele din surse științifice și oficiale, evitând orice speculație. Vocabularul folosit trebuie să nu inducă panică, iar jurnaliștii trebuie să respecte sensibilitatea fiecărui cetățean căruia îi adresează întrebări.

FEJ face apel și la conducerile organismelor media care trebuie să evalueze riscul la care sunt supuși jurnaliștii care realizează reportaje în interior sau în exterior. Adică în interiorul, sau exteriorul UE.

Citind zilnic tone de articole scrise pe subiect nu pot să nu-i dau dreptate lui Băse când a spus că ”presa este un risc major de securitate națională”. I-au sărit în cap toți șantajiștii, infractorii și pușcăriabilii, dar avea dreptate! Ceva trebuie făcut cu presa asta, nu am spus-o eu, ci multimiliardarul Rupert Murdoch. Presa electronică mondială, aservită vizulizărilor, manipulată de Google, numai informează ci a devenit principalul terorist mondial, împrăștie ”fake news” și panică.

 

Acum vă rog să mă scuzați, mă pregătesc pentru echinocțiul de primăvară, am canonul meu, în pustnicia mea, ritual vechi de mii de ani, trebuie să-l facă cineva, altfel... Evident, anul acesta o să ne rugăm pentru sănătatea poporului, dar și să-i dea Domnul mintea de pe urmă... că are mare nevoie!

 

Colac peste pupăză, am mai primit, din Israel, un studiu al profesorului Jihad Bishara, director al clinicii de boli infecțioase de la Spitalul Beilinson din orașul Petah Tikva. Mare prieten cu Bibi Netanyahu, l-a sprijinit mult în campania electorală, așa că trebuie să citesc. Dacă este ceva interesant, vă spun mâine, doar este o altă zi!