„Febra referendumurilor”. Iohannis, comparat cu Ceaușescu și Traian Băsescu
- Andrei Arvinte
- 20 martie 2019, 12:32
Daniel barbu, candidatul ALDE pentru PE, l-a comparat pe președintele României Klaus Iohannis cu Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu, aceștia fiind președinți care au convocat referendumuri.
Candidat ALDE pentru PE, Daniel Barbu, a declarat miercuri că dacă președintele Klaus Iohannis va convoca un referendum, i se va putea alătura lui Nicolae Ceaușescu, mareșalului Antonescu și lui Traian Băsescu, aceștia fiind președinții care au convocat referendumuri în ultimele decenii, scrie hotnews.
„O apreciez ca fiind oarecum un ecou al unei declarații similare pe care a făcut-o, dacă nu greșesc, pe 2 februarie Emmanuel Macron, care și el a vrut să facă un referendum pe 26 mai și i s-a explicat inclusiv de propriul Guvern că este absolut inoportun să parazitezi alegerile europene cu un referendum de tematică națională.Statul de drept nu este o temă europeană, statul de drept este o valoare europeană. Ce s-ar putea pune în discuție cu privire la statul de drept? Vedeți, există o campanie veche și cu accente propagandistice foarte ascuțite privitoare la tentativele de politizare a justiției. Nimic nu e mai politic decât să încurajezi întreaga societate să se pronunțe într-o chestiune privind justiția. Justiția trebuie făcută de profesioniști, potrivit legii (...). Sigur, face parte din atribuțiile lui. Acuma, cine a convocat referendumuri în România ultimelor decenii? Mareșalul Antonescu, Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu. Dacă Klaus Iohannis vrea să intre în această galerie iliberală, e binevenit”, a declarat la RFI Daniel Barbu, întrebat despre declarația lui Klaus Iohannis cu privire la organizarea unui referendum pe justiție în paralel cu alegerile europarlamentare.
Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente a adăugat că referendumul ar putea fi organizat înainte sau după alegerile europarlamentare.
„Eu nu am nimic împotrivă să se organizeze referendumuri pe orice temă, dacă cineva consideră că un asemenea instrument are vreo utilitate. Știm cât de redusă e utilitatea legală a unui referendum de tip consultativ. Dar punând între paranteze asta și convenind cu dvs. că probabil că există în societate o anumită dorință de a organiza un referendum, el poate fi organizat o săptămână înainte, o săptămână după, în toamnă, în orice alt moment. Cred că totuși, așa cum de altfel indică și Comisia Europeană, pe 26 mai tema este Europa, reforma instituțiilor europene, rolul fiecăruia dintre statele membre într-o construcție europeană care trebuie relansată, trebuie să i se dea o nouă vigoare, un plus de democrație. Acestea sunt temele, sunt teme europene și cred că orice fel de deturnare de la această direcție europeană face jocul forțelor antieuropene de tip Putin, China și așa mai departe”, a conchis Barbu.