Febra dengue se răspândește în Europa. E confundată cu o răceală, dar poate duce la deces

Febră Dengue . Sursa foto Arhiva EVZ

Dengue, numită şi febra de spargere a oaselor, se răspândește și în Europa. Poate fi confundată cu o răceală banală, dar este extrem de periculoasă și duce chiar la deces. În Argentina a fost declarată epidemie de dengue.

De la începutul anului, peste 41.000 de persoane s-au infectat și 39 au murit. Din cauza creșterii alarmante de cazuri, Argentina a declarat epidemie de febră dengue.

Boala este produsă de înțepăturile țânțarilor Aedes aegypti. Din cauza căldurii, argentinienii au declarat o ceștere de aproape 50% a numărului de cazuri față de anul 2020, când s-au s-au înregistrat 26 de decese, informează Mediafax.

„Dengue, numită şi febra de spargere a oaselor, se răspândeşte, din păcate, şi în Europa cu cazuri autohtone în sudul Franţei. O altă problemă infecţioasă multiplicată de globalizare şi încălzire globală", a amintit expertul Matteo Bassetti, de la o Clinica din Genova (Italia), pe Twitter.

La rândul său, Marianela Garcia Alba, biolog în cadrul Comisiei Naționale pentru Energie Atomică din Argentina, a declarat că virusul provocat de țânțari se răspândește, cu rapiditate, în toată lumea.

„Acest țânțar, din cauza creșterii temperaturii din țara noastră și din lume, este capabil să se răspândească mai mult. Populația acestor insecte continuă să se deplaseze mai spre sud”, a declarat biologul Marianela Garcia Alba.

Ce este boala dengue și cum se manifestă

Febra dengue este o afecțiune asemănătoare gripei, care se poate transmite prin mușcătura țânțarului Aedes. Este foarte răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Frecvent, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli. Suspiciunea clinică se realizează pe baza simptomelor și a istoricului de călătorie al pacientului (zona endemică), potrivit datelor Bioclinica. Diagnosticul de certitudine sigur de febră dengue se stabilește pe baza analizelor medicale de laborator.

Febra dengue se manifestă prin frisoane, febră mare, cefalee, dureri musculare, sângerări gingivale sau nazale și hematurie (sânge în urină)

Persoanele cu risc sunt copii, vârstnici, persoanele cu imunitatea scăzută şi cele care călătoresc în zonele tropicale şi subtropicale endemice.

Argentinienii vor să combată febra dengue cu sterilizarea atomică a țânțarilor

Pentru a combate țânțarii care poartă virusul febrei dengue, biologii argentinieni aplică, de șapte ani, sterilizarea atomică. Aceștia sterilizează 10.000 de masculi pe săptămână și urmăresc să ajungă la 500.000 pe săptămână. „Sunt sterilizați prin energie ionizantă, iar acei masculi sterili sunt eliberați în câmp, și când se întâlnesc cu o femelă sălbatică, descendenții lor nu sunt viabili. În acest fel, prin eliberarea succesivă a unor astfel de masculi, vom putea reduce populația de țânțar care poartă acest virus”, a spus Garcia Alba.

Febra dengue provine din Peru și Brazilia

Oficiali din Ministerul Sănătăţii din Argentina au precizat că în toate probele studiate serotipul 2-Cosmopolitan a fost depistat, care până acum nu circula în Argentina, ci în Brazilia şi în Peru. Este un serotip Denv-2 originar din Asia de Sud-Est, care în regiunea Americii Latine a fost izolat pentru prima dată în 2019, în Peru.