Fauci: "Pentru a ieși din pandemie, ar trebui să vaccinăm întreaga lume"
- Maria Dima
- 6 septembrie 2021, 09:57
LA STAMPA. Să înfruntăm și să învingem provocările globale ale viitorului. Elita economiei, finanțelor și politicii se întâlnește la Forumul Ambrosetti, pe malul lacului Como. Cea de-a 47-a ediție a evenimentului tradițional de la sfârșitul verii, care are loc la Cernobbio, va fi, așa cum s-a întâmplat anul trecut din cauza pandemiei, parțial fizică și parțial digitală și se va ține în sediul istoric al Vilei d'Este, în legătură cu numeroase hub-uri în Italia, în Europa și în restul lumii.
La deschiderea ședinței, mesajul președintelui rus Vladimir Putin. Pe parcursul zilei au fost abordate mai multe teme, de la viitorul Afganistanului până la evoluția Libiei către stabilitate și prosperitate. În cele din urmă, va fi analizat cadrul economic post-COVID-19. Sâmbătă este așteptat mesajul președintelui Italiei, Sergio Mattarella, dar și intervențiile unei prezențe numeroase de miniștri, politicieni și reprezentanți instituționali din alte țări.
Fauci: "Pentru a ieși din pandemie, ar trebui să vaccinăm întreaga lume"
Și, spre seară, în video-conferință au făcut declarații imunologul american Anthony Fauci, consilier șef al Casei Albe pentru probleme de sănătate, administratorul delegat al companiei farmaceutice Moderna, Stéphane Bancel, informaticianul și administratorul delegat al Sinovation Ventures și fostul președinte al Google China. Prezentă la Villa d'Este și fiziciana Fabiola Gianotti, directoarea CERN din Geneva. "Este trist să vedem rezistența la vaccinuri", a remarcat Fauci, potrivit căruia pentru a pune capăt pandemiei globale "obiectivul ideal ar fi vaccinarea întregii lumi". Însă, este dificil de prezis când se va termina totul.
"Putem răspunde pentru unele țări, dar nu putem vorbi pentru întreaga planetă. Și trebuie luată în considerare posibilitatea ca variantele emergente să evite vaccinurile actuale", a subliniat super-expertul, conform celor dezvăluite din dezbaterea care a avut loc în spatele ușilor închise. "Trebuie să lucrăm împreună pentru a înfrunta crizele, în special această pandemie care este încă cu noi. Trebuie să continuăm să colaborăm, între sectorul public și privat și între țările lumii. Niciunul dintre noi nu va fi în siguranță, până când toată lumea nu va fi în siguranță", a remarcat Gianotti. "Cred că vaccinul este foarte important, pentru că este soluția problemei”. După cum a subliniat Fauci, au existat multe teste și studii asupra vaccinurilor chiar și în perioade relativ scurte.
Câteva luni sunt suficiente pentru a înțelege efectele vaccinului și, de asemenea, posibilele consecințe negative. Și nu cunoaștem toate consecințele negative ale virusului, dar sunt înspăimântătoare", a comentat directorul CERN pe marginea lucrărilor. Inteligența artificială este, de asemenea, centrală în lupta împotriva virusului. În China, s-a subliniat, roboții au contribuit la îmbunătățirea distanțării sociale, ceea ce este fundamental în lupta împotriva COVID-19. Datorită tehnologiei robotice și inteligenței artificiale, gigantul asiatic este capabil să testeze 160 de milioane de persoane pe zi.
"Perioada de doi ani 2020-2021 a fost incredibilă, de o complexitate rară", a explicat Valerio De Molli, Managing Partner și Chief Executive Officer la The European House – Ambrosetti, în discursul său introductiv. "2020 a cunoscut cea mai profundă criză globală trăită vreodată de generația noastră. Prăbușirea PIB-ului mondial a fost de 32 de ori mai gravă decât cea mai gravă criză anterioară. Consecințele sociale ale pandemiei au fost, de asemenea, enorme și asimetrice", a continuat el," punând în pericol stabilitatea țărilor". De Molli a analizat, apoi, problema structurală a femeilor la muncă: "Suntem ferm convinși că societatea noastră și sistemul nostru economic vor putea atinge potențialul deplin de dezvoltare, numai folosind 100% din talentul și diversitatea noastră".
"47 de milioane de femei din întreaga lume riscă să ajungă sub pragul sărăciei. În Europa, una din trei femei nu participă la piața muncii din cauza responsabilităților de îngrijire la domiciliu, comparativ cu doar 5% pentru bărbați. Numai în Italia, în 2020, s-au pierdut 450.000 de locuri de muncă, în special femeile, 70% din total. Mai mult, diferența salarială dintre bărbați și femei la nivel mondial este în medie de 20%, deși are valori foarte eterogene de la țară la țară", a spus De Molli.
"9 femei din 10 ar dori să aibă un loc de muncă. Problema explodează dacă urcăm pe scara ierarhică”
De Molli a precizat, apoi, că "9 femei din 10 ar dori să aibă un loc de muncă. Problema explodează dacă urcăm pe scara ierarhică, începând cu politica. Femeile prim-ministru din lume sunt doar 6,6% din 195 de țări, în creștere față de 7,2% în urmă cu 10 ani. În țările G20, numărul femeilor din Parlament a crescut cu două cifre doar în unele țări (Mexic, Australia, Franța, Italia). Potrivit datelor Ministerului de Interne italian, în 2021 doar un președinte regional din 20 este femeie și doar 15% din primăriile italiene sunt conduse de o femeie".
În discursul său, De Molli a vorbit și despre Afganistan și situația din interiorul țării: "În acest context, este de datoria noastră a tuturor să nu uităm situația cu care se confruntă poporul afgan, începând cu femeile, a căror libertate personală este deosebit de riscantă. Este nevoie de un angajament consolidat din partea comunității internaționale".
"În ultimele zile, efortul Italiei a fost extraordinar și lăudabil: în 14 zile au fost evacuate din țară 120.000 de persoane și, conform estimărilor "Financial Times", cu aproximativ 5.000 de refugiați întâmpinați, Italia este prima țară din Europa", a adăugat De Molli.
În timpul discursului său, De Molli a prezentat un decalog cu zece propuneri pentru Guvernul italian și un manifest cu zece principii pentru realizarea egalității de gen și eliberarea energiei femeilor în toate țările G20. Printre propuneri se numără și cererea de eliminare a obstacolelor care împiedică accesul egal la educație și formare și promovarea alfabetizării economice și financiare. De asemenea, este necesar să se introducă inițiative, care să sprijine maternitatea și să reechilibreze activitățile de îngrijire dintre bărbați și femei. S-a solicitat încheierea diferenței de remunerare între sexe. De asemenea, a fost solicitat un plan pe termen lung pentru prevenirea violenței de gen și sprijinirea companiilor în introducerea inițiativelor pentru a face prevenție: în G20, 30% dintre femei sunt supuse la violențe, dar doar 5% denunță. (Rador)