Fariseismul lui Doroftei, dușmanul de moarte al lui Bute
- Adrian Dobre
- 13 iulie 2011, 14:51
Leonard Doroftei a făcut o obsesie din a-l acuza pe Lucian Bute de faptul că are adversari slabi. Cariera ploieşteanului indică însă rivali la fel de modeşti.
Nici cea de-a opta partidă în care pugilistul Lucian Bute (31 de ani) şi-a apărat titlul IBF la categoria supermijlocie nu a avut darul să-l impresioneze pe Leonard Doroftei (41 de ani). Fostul campion mondial WBA la "uşoară" îl contestă permanent pe Bute, cel mai bun "supermijlociu" din lume în ultimul an.
"Francezul (n.r. - Jean-Paul Mendy) merita Oscarul pentru prestaţia asta. Bute a ales să facă din box o afacere. Eu m-aş fi dus de mult către adversari mai puternici", a declarat Doroftei sâmbătă noapte, după meciul Bute-Mendy, încheiat cu victoria gălăţeanului în repriza a patra.
Foşti colegi la clubul canadian Interbox, cei doi sunt despărţiţi de o antipatie reciprocă. Doroftei este cel care a atacat mereu, deranjat de faptul că Bute amână meciurile tari, preferând să-şi umfle contul din bancă pe spatele unor adversari slabi. Ploieşteanul bate monedă pe faptul că adversarii pe care el i-a întâlnit în cei şase ani de boxat la profesionism (1998-2004) au fost peste cei ai lui Bute.
EVZ vă prezintă palmaresul deţinut de toţi rivalii lui Doroftei şi ai lui Bute înainte de luptele cu ei. Datele îl contrazic pe prahovean, care iese "şifonat" din această comparaţie.
Palmaresul lui Bute (29 de victorii din tot atâtea partide - 24 prin KO) cuprinde nouă meciuri cu titlul IBF pe masă şi alte nouă în care miza au fost centurile NABF, NABA, WBC Continental Americas şi WBO Inter-Continental.
Palmaresul lui Doroftei este mult mai subţire: 22 de victorii (8 prin KO), o înfrângere şi un egal. Până la meciul cu argentinianul Raul Balbi, din 5 ianuarie 2002, al 20-lea din carieră, Doroftei nu a "servit" decât "carne de tun", mai puţin americanul O’Malley. "Moşul" a disputat doar cinci meciuri cu miză, cel mai cunoscut adversar fiind Arturo Gatti.
Cariera lui Bute poate fi comparată cu cea a unui alt fost mare "supermijlociu", galezul Joe Calzaghe. Acesta s-a retras în noiembrie 2008, la 36 de ani, după o carieră de excepţie: 46 de victorii din tot atâtea partide. Criticat că luptă doar acasă şi întâlneşte doar adversari fără firmă, Calzaghe a renunţat la centuri, a trecut Oceanul şi a pus pe coji de nucă două legende, Bernard Hopkins şi Roy Jones Jr,, după care s-a retras.