Fără vinovaţi în scandalul de la Bac

Fără vinovaţi în scandalul de la Bac

Ministrul educaţiei nu le-a transmis anchetatorilor numele autorului atacurilor informatice, deşi pretindea că îl ştie.

Anchetatorii l-au contrazis, ieri, pe ministrul Cristian Adomniţei, care arăta că autorul „atacurilor informatice“ ce vizau subiectele la proba orală de limba şi literatura română a Bacalaureatului ar fi fost identificat. Aceştia au precizat că au primit o plângere de la minister, dar în aceasta nu era menţionat niciun posibil vinovat.

Totodată, sindicaliştii consideră că ministrul încearcă să mute discuţia de la scandalul legat de scoaterea „clasicilor“ de la română- oral. „A făcut ca examenul să se transforme într-o simplă probă de comunicare“, susţine Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale. Adomniţei a refuzat să comenteze declaraţia. Plângerea, depusă luni după-amiază

„Tot ce am primit de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) este o plângere penală, trimisă pe fax, la Inspectoratul General al Poliţiei, luni, la ora 17.00. În plângere, oficialii MECT arată că o parte dintre subiectele de la proba orală la limba şi literatura română a examenului ar fi ajuns, ilegal, pe e-mailurile unor elevi. Fără a se face însă referire la vreun posibil vinovat în acest caz“, au precizat surse din poliţie. Aceeaşi plângere a ajuns şi la Parchetul General, luni, în jurul orei 19.00, tot pe fax. Vom face publice rezultatele investigaţiilor în cel mai scurt timp“, au precizat anchetatorii. CE SPUN ELEVII „Trebuie să poţi spune ceva despre UE“

Textele legate de Uniunea Europeană sau de raportul Comisiei „Tismăneanu“ de la proba orală la limba română îţi dau dreptul de a-ţi exprima o opinie, spuneau ieri „victorioşii“ de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală.

„Despre „Ion“ trebuie neapă- rat să spui că întruchipează „instinctul pământului“. Problemele legate de UE, în schimb, sunt discutate zilnic pe la televiziuni şi e imposibil să nu ai nimic de zis“, arată Dragoş, mândrul posesor al unui 10 la prima probă. El a avut de analizat un fragment din Raportul „Tismăneanu“, legat de interzicerea unor opere literare, în primii ani de comunism.   „Spunea cineva, pe bună dreptate, că dacă ai terminat un liceu, trebuie să ştii să analizezi şi un text literar, şi unul legat de UE sau de altceva“, adaugă Dragoş.

„Unii s-au speriat de noile subiecte, însă acestea sunt în conformitate cu materia învăţată în liceu. În plus, la oral este mult mai tehnic, pentru că cerinţele sunt foarte precise“, consideră profesoara Camelia Zamfir, examinatoare în cadrul uneia dintre comisiile de la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu“ din Bucureşti. CLUJ-NAPOCA

Ştiau subiectele, dar sunt „curaţi“ Cazul subiectelor de la Bacalaureat care au fost cunoscute de candidaţi înainte de susţinerea probei orale la limba şi literatura română a ajuns pe masa procurorilor. Inspectorul general şcolar din judeţul Cluj, Hadrian Arion, a depus ieri o plângere penală în care arată că un anumit elev de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu“ din Cluj-Napoca ar fi avut cunoştinţă de subiectele de examen înainte de începerea probei orale de la limba română.

Hadrian Arion a declarat că există suspiciunea că o parte dintre elevi ştiau subiectul înainte de începerea probei. „Am făcut o investigaţie internă şi am aflat de la un profesor că se cunoş teau subiectele. Respectivul profesor a aflat de la elevul pe care îl meditase şi care l-a întrebat despre cum să rezolve subiectele de pe bilet“, a dezvăluit Hadrian Arion. Cel la care au ajuns subiectele a luat 10

Elevul în cauză, Alexandru B., a absolvit liceul „Tiberiu Popoviciu“ şi a susţinut examenul la Liceul „Lucian Blaga“ din Cluj- Napoca. Nota afişată în dreptul său este 10.

Hadrian Arion a declarat că niciun elev care ar fi ştiut subiectele nu poate fi bănuit de fraudarea examenului de bacalaureat, pentru că subiectele au fost aflate cu doar câteva ore înainte de începerea examenului. Arion a exclus şi ipoteza potrivit căreia elevii examinaţi printre primii să fi întocmit o listă cu subiectele. „Această teorie este exclusă din start deoarece biletele sunt unice. Adică, după ce un bilet este tras, acesta nu mai poate fi folosit. Eu am informaţia că subiectele au ajuns la elevii din Cluj din alte judeţe“, a adăugat inspectorul.

Alexandru B. a declarat că a primit pe e-mail subiectele de la proba de limba română, cu câteva ore înainte de examen, de la un coleg. „Erau 300 de întrebă ri pe 100 de subiecte. L-am întrebat pe profesorul care mă medita, Cristian Radu, dacă sunt adevărate şi dumnealui mi-a spus să nu mă iau după acestea. Eu nu am nicio vină. Vinovată este persoana care a dat drumul la subiecte“, a spus elevul. Cristian Radu este soţul inspectorului şcolar Anca Radu, purtător de cuvânt al ISJ Cluj şi persoana care a semnat plângerea penală depusă de instituţie. Se caută sursa informaţiilor

Procurorul Florin Mornăilă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a confirmat existenţa plângerii penale şi a declarat că procurorii anchetează cine anume a postat pe internet, prin intermediul sistemelor de comunicare messenger sau prin căsuţele de e-mail, subiectele de la proba de limba şi literatura română.

Anchetatorul a mai spus că nu a fost inculpată nicio persoană şi că, în zilele următoare, vor fi audiate toate persoanele implicate în transmiterea informaţiilor pentru a se stabili persoana care se face vinovată de această scurgere de date. (Mihai Şoica)

Citiţi şi: Ministrul „Abramburiţei“ inflamează Bacul

Ne puteți urmări și pe Google News