Fără subiecte afişate pe net la Bacalaureat

Fără subiecte afişate pe net la Bacalaureat

Liceenii care vor termina clasa a XII-a în vara anului 2009 nu vor mai avea parte de subiectele de la Bacalaureat afişate cu câteva luni înainte pe internet, conform proiectului de metodologie pentru desfăşurarea examenului, publicat ieri pe site-ul Ministerului Educaţiei.

După scandalul care a inflamat în această vară Bacalaureatul, reprezentanţii ministerului nu au decis modificări majore în ceea ce priveşte probele examenului sau sistemul de supraveghere. Mare parte a responsabilităţii este pasată preşedinţilor Comisiilor de Bacalaureat, care vor fi instruiţi şi care vor fi responsabili de faptele tuturor profesorilor aflaţi în subordine.

„O prevedere importantă a noii metodologii de Bacalaureat completează atribuţiile preşedintelui Comisiei de Bacalaureat din centrul zonal de evaluare, care trebuie să se asigure că membrii Comisiei nu fac publice informaţii cu privire la conţinutul lucrărilor scrise evaluate în cadrul centrului respectiv“, se arată în metodologie.

De asemenea, profesorii evaluatori au ca nouă atribuţie asigurarea confidenţialităţii cu privire la conţinutul lucrărilor scrise pe care le evaluează, dar şi obligativitatea de a preda telefoanele mobile pe întreaga perioadă de evaluare. Dascălii care corectează nu mai au voie să facă sublinieri sau menţiuni pe lucrările examinate. Tezele unice rămân valabile În ceea ce priveşte tezele cu subiect unic, deşi contestate de elevi, părinţi şi profesori, ca modalitate de admitere la liceu, conducerea Ministerului Educaţiei a publicat ieri pe site-ul propriu, la www.edu.ro, un proiect de metodologie în care nu se anunţă renunţarea la acest tip de evaluare, ci mai degrabă împământenirea lui, prin înfiinţarea unei Comisii naţionale speciale. Proiectele de metodologii sunt supuse dezbaterii publice, astfel că toţi cei interesaţi pot face propuneri, până pe 25 iulie, pe adresa de e-mail info@cnceip.ro sau, în scris, pe adresa Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (str. General Berthelot, nr. 26, Bucureş ti, sector 1). VARIANTĂ Profesorii cer examen-grilă Renunţarea la probele orale ale Bacalaureatului şi supravegherea cu personal din afara sistemului de învăţământ sunt doar două dintre propunerile făcute ieri de către reprezentanţii organizaţiei educaţionale EDU CER. Profesorii consideră că probele orale şi cele practice ale examenului de Bacalaureat sunt „total nerelevante“. De asemenea, ei cred că probele scrise ale examenului ar fi mult mai „veridice“ dacă ar fi de tip grilă, iar evaluarea grilei cu răspunsuri ar fi făcută imediat după terminarea probei.

EDU CER mai cere ca proba de comunicare să fie corectată independent de către trei profesori, din alt judeţ decât cel în care s-a susţinut examenul. Reprezentanţii organizaţiei au prezentat forma examenului de Bacalaureat 2009, în viziunea lor, care ar trebui să aibă: o probă scrisă de „comunicare“, o probă scrisă, tip grilă, la disciplina principală corespunză- toare filierei/profilului/specializă rii în care s-a pregătit elevul, una sau două probe scrise, tip grilă, la discipline la alegerea candidatului, dintr-o listă elaborată de minister. Testarea, susţinută în universităţi În urmă cu două zile, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Ecaterina Andronescu, propunea, în cadrul conferinţei „Învăţământul, încotro?“, organizată de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), susţinerea examenului de Bacalaureat în universităţi, cu profesori universitari. Ca structură, rectorul spunea că s-ar putea simplifica de la şapte materii la doar trei. Ecaterina Andronescu a precizat că, împreună cu mai mulţi rectori care sunt de acord cu această propunere, printre care şi cel al Universităţii Bucureşti, Ioan Pânzaru, va trimite o adresă Ministerului Educaţiei, prin care va cere susţinerea în universităţi a examenului. CLASA A VIII-A Principalele modificări la tezele cu subiect unic > se înfiinţează Comisia Naţională pentru tezele cu subiect unic > profesorii evaluatori vor participa obligatoriu la cursuri de formare în domeniul evaluării > perioada de evaluare a fost extinsă la 6 zile > perioada de reevaluare a tezelor a fost extinsă la 3 zile > elevii de la clasele cu frecvenţă redusă sunt obligaţi să susţină tezele în clasele a VII-a sau a VIII-a CLASA A XII-A Noi propuneri la Bacalaureat > preşedintele Comisiei de Bacalaureat trebuie să se asigure că membrii comisiei nu fac publice informaţii cu privire la con- ţinutul lucrărilor evaluate în cadrul centrului respectiv > profesorii evaluatori trebuie să asigure confidenţialitatea cu privire la conţinutul lucrărilor scrise pe care le evaluează > în timpul evaluării, profesorii nu vor face sublinieri > din comisii face parte şi inspectorul şcolar de sport

PROPUNERE Universitarii vor un Bac redus Un tip de Bacalaureat cu mai puţine probe şi fără afişarea subiectelor pe net este cerut de către Federaţia Alma Mater. Astfel, profesorii universitari consideră că forma actuală de organizare a examenului, cu subiectele afişate cu câteva luni înainte pe internet, încurajează frauda.

„Biroul Executiv Alma Mater a analizat disfuncţionalităţile desfăşurării examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie 2008, şi consideră că Bacalaureatul, examen care ar trebui să fie prima treaptă spre accesul în universitate, devine pe an ce trece un examen formal, lipsit de credibilitate şi de relevanţă pentru un candidat la studii superioare“, se arată în comunicatul federaţiei sindicale.

Reprezentanţii profesorilor universitari propun diversificarea tipului de Bacalaureat în funcţie de orientarea şcolară şi profesională a elevului, compatibilizarea acestui examen cu strategia de asigurare a calităţii procesului instructiveducativ. La Bacalaureatul din această vară, Ministerul Educaţiei a efectuat controale, pe toată durata examenului, în urma cărora au fost eliminaţi 268 de elevi, care au fost prinşi copiind, şi 98 de profesori care i-au lăsat să se inspire. Totodată, Ministerul Educaţiei a depus sesiză ri la Direcţia Naţională Anticorupţ ie (DNA) în legătură cu grave nereguli descoperite la Oradea şi Sighetul Marmaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News