Anul trecut, o singura persoana a fost condamnata sa desfasoare munca in folosul comunitatii, dar si aceea s-a sustras de la executie.
Cine incalca legea, dar nu are bani sa plateasca, ar putea sa faca munca in folosul comunitatii. Asta spune legea, insa, in practica, niciodata nu s-a intamplat asa ceva. Acum, o singura tanara care se prostitua pe strazile din Timisoara ar fi putut presta munca in folosul comunitatii.
Tanara este prima care s-a ales cu o astfel de pedeapsa, 50 de ore de munca in folosul comunitatii pentru ca nu si-a platit una dintre multele amenzi aplicate de Politia Comunitara. Totusi, chiar daca decizia exista din august, anul trecut, momentan femeia nu a mai fost gasita in Timisoara.
„Este primul caz de acest gen, noi am urmat toate caile legale. S-a demarat procedura de executare silita catre localitatea de domiciliu, dar nu mai locuia acolo. Cazul a fost inaintat instantei de judecata care a dispus inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii a 50 de ore de munca, in folosul comunitatii”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Comunitare, Dana Galbenu. Tanara prinsa de politistii comunitari are la activ mai multe amenzi, insa numai una s-a transformat in munca in folosul comunitatii. Cerc vicios Chiar daca decizia este din august, anul trecut, ea nu a mai fost gasita pe strazi, asadar este posibil sa se fi refugiat in alte zone ale tarii. Atunci cand va fi gasita, Primaria va decide unde este nevoie de forta de munca.
„Este singura decizie in instanta primita de Primaria Timisoara. In principiu, aceasta fata trebuia trimisa la spatii verzi sau salubritate, dar nu a venit din august si nici nu a mai fost gasita de politistii comunitari. Daca nu se prezinta, legea zice ca munca in folosul comunitatii se transforma in amenda, iar amenda, din nou, in munca in folosul comunitatii, si tot asa”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei, Flavius Boncea. In instanta exista multe alte procese pe rol pentru persoane care nu si-au platit amenzile. PROCEDURA
Munca in folosul comunitatii O persoana este amendata de inspectorii Primariei sau de alte organe abilitate, insa refuza sau nu are posibilitatea sa isi plateasca amenda. Se demareaza procedura de executare silita, iar primaria din localitatea de domiciliu poate rechizitiona bunurile in proprietatea contravenientului. Daca acesta nu are niciun fel de bun, atunci se continua procedura.
Amenda se poate transforma in munca in folosul comunitatii, daca contravenientul accepta acest lucru. Primarul localitatii aduce la indeplinire mandatul de executare, el stabileste tipul activitatii si unitatea la care persoana va presta activitatea.
Daca serviciul public in cadrul caruia contravenientul presteaza activitatea a fost concesionat unei societati comerciale cu capital integral sau partial privat, contravaloarea prestatiilor efectuate se vireaza la bugetul unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se executa sanctiunea.
In cazul in care contravenientul, cu rea-vointa, nu se prezinta pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, nu vine la munca sau nu isi indeplineste indatoririle de serviciu, judecatoria poate inlocui aceasta sanctiune cu amenda. PRACTICA
Model european In strainatate, instanta poate decide munca in folosul comunitatii pentru cei care au incalcat anumite legi sau prevederi locale. Instantele americane, de exemplu, au pus la munca in folosul comunitatii o multime de vedete, cum ar fi Naomi Campbell, Linsday Lohan sau Boy George. Starurile nu au scapat cu o amenda, ci au fost nevoite sa faca curat cateva zeci de ore pe strazi sau in parcuri, ba chiar sa mearga la camine de batrani, sa le citeasca sau sa spuna povesti copiilor din diferite centre.