Fără mofturi la masă!

Fără mofturi la masă!

Copiii trebuie învăţaţi de foarte mici cu fructe şi legume variate ca să le accepte mai uşor pe măsură ce cresc. În plus, micuţii trebuie să ia masa în familie.

Formează gustul copilului pentru alimente sănătoase încă de când începe să mănânce hrană solidă, te sfătuiesc specialiştii. Învaţă- l treptat cu cât mai multe legume şi fructe, având grijă să nu-l transformi, totuşi, în vegetarian. Proteinele şi grăsimile din carne sunt esenţiale pentru dezvoltarea celui mic. Astfel, dă-i zilnic legume şi cinci zile pe săptămână carne. Pediatrii români te învaţă ce greşeli să eviţi în alimentaţia celui mic şi cum să-l ajuţi să aibă un program de masă echilibrat. Nu lăsa copilul să mănânce singur, la televizor Încă de la şase luni, cel mic trebuie învăţat să ia masa cu familia, spun pediatrii. „Nu trebuie lăsat să mănânce singur, cu ursuleţul sau, mai rău, la televizor. Masa este o ocazie bună pentru socializare, dar şi pentru a se simţi bine şi valorizat de familie“, explică Rodica Nanu, medic pediatru la Clinica Medicover din Bucureşti. În plus, cei mici trebuie învăţaţi că mesele au anumite ore iar ultima masă nu se ia cu mai mult de o oră-două înainte de culcare, în cazul copiilor care au trecut pe hrană solidă. Deoarece copiii nu au un gust format, învaţă-i de mici cu o varietate cât mai mare de legume şi fructe.

„Unii copiii refuză fructele, dar trebuie să insistăm. Noi trebuie să conducem alimentaţia copilului şi nu copilul. La început, le introducem în alimentaţie fructele cât mai puţin iritante (clasicul măr, piersici, caise, banană)“, subliniază Rodica Lazăr, medic pediatru la Centrul de Diagnostic şi Tratament Dorobanţi.   Evită până la doi-trei ani fructele cunoscute ca fiind foarte alergene, cum sunt căpşunele, kiwi, zmeura sau fragii. Dacă zilnic copilul trebuie să mănânce fructe şi legume, carnea o poate consuma doar cinci zile pe săptămână. „O zi peşte, o zi carne de pui, o zi vită, o zi porc. Carnea de porc o introducem după doi ani, atunci când aparatul digestiv este mai performant (conţine toate enzimele pentru a digera carnea)“, mai recomandă medicul Rodica Lazăr. Dulciuri făcute în casă

Pentru a nu-i crea obiceiul de a mânca dulciuri, după fiecare masă sau între mese, ca şi gustare, dă-i fructe. „Zahărul concentrat duce la obezitate şi prin anumite procese metabolice favorizează hipertensiunea şi colesterolul crescut la maturitate“, explică pediatrul Rodica Nanu. La aniversări, înlocuieşte tortul obişnuit, îmbibat în sirop, cu unul făcut în casă, din mere, cu pandişpan uşor îndulcit şi frişcă naturală, fără aditivi. Rade deasupra ciocolată cu un conţinut de minimum 70% cacao. PRACTIC

> Nu-ţi obliga copilul să mănânce tot din farfurie, pentru că îi poţi deregla sistemul digestiv, iar procesele metabolice vor fi încetinite.

> Nu-l recompensa cu prăjituri sau bomboane, pentru că îi dezvolţi pofta de dulciuri.

> Nu-i lăsa sarea la îndemână în timpul mesei, pentru a nu se obişnui să o adauge în mâncarea deja preparată.

> Nu-i forma un regim vegetarian, deoarece creierul lui are nevoie de grăsimi şi de proteine pentru a se dezvolta.

Ne puteți urmări și pe Google News