Evenimentul Zilei > International > Fără izolare, dar cu disciplină. Modelul suedez
Fără izolare, dar cu disciplină. Modelul suedez

Fără izolare, dar cu disciplină. Modelul suedez

Într-o Europă ca și-a pus gratii la uși și la ferestre, o țară rezistă încă la asaltul Covid-19. Suedia a ales arma auto-responsabilității.

În plus, spre deosebire de gospodăriile multigeneraționale din țările mediteraneene, mai mult de jumătate din gospodăriile suedeze sunt alcătuite dintr-o singură persoană, ceea ce reduce riscul de răspândire a virusului în familii, scrie și Slate.

De asemenea, politicienii spun că vor să-i mențină pe locuitori într-o bună stare de sănătate fizică și pshihică, alt motiv pentru care doresc să evite regulile care să-i țină pe oameni închiși în casele lor.

O strategie populară atât pentru oameni cât și pentru companii. „Comunitatea de afaceri de aici crede că guvernul suedez și abordarea suedeză sunt mai rezonabile decât în multe alte țări”, spune Andreas Hatzigeorgiou, CEO al Camerei de Comerț din Stockholm.

Autoritățile nu exclud însă să pună în aplicare măsuri de izolare în viitor.

„Cred că oamenii sunt înclinați să asculte recomandările, dar în acest tip de situație critică, nu sunt sigură că acest lucru este suficient”, a spus dr. Emma Frans, epidemiolog suedez.

Persoanele de peste 70 de ani și persoanele cu risc de sănătate sunt incitate să evite orice contact social, în timp ce restul populației este rugată să se izoleze în caz de simptom gripal și să evite deplasările care nu sunt necesare.

Începând de duminică, adunările mai mari de 50 de persoane sunt interzise, față de 500 până acum.

În general, suedezii respectă recomandările. Dacă țara nu este complet oprită, ea trăiește totuși la relanti.

Guvernul se bucură de susținerea unei majorități a populației. „Cred că Suedia a făcut o alegere bună. Nu folosește nimănui să închizi toată societatea”, a declarat Arvid, un medic infecționist.

Ansamblul partidelor din Parlament joacă și el pe cartea unității.

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: