Fără incidente majore, dar cu mici provocări. Cum a decurs marşul Comunităţii LGBT
- Julieta Savitchi
- 18 iunie 2023, 16:06
Marşul Moldova Pride al comunităţii LGBT din Republica Moldova a avut loc duminică la Chişinău, în pofida faptului că autorităţile capitalei au refuzat să îl autorizeze.
Zeci de persoane au mărşăluit pe strada Bucureşti din Chişinău, despre care primarul Ion Ceban a anunţat în ajun că va fi parţial blocată din cauza unor lucrări de amenajare preconizate de întreprinderea „Spaţii verzi”. Participanţilor la marş li s-au alăturat reprezentanţi ai societăţii civile, deputaţi din partidul aflat la guvernare, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.
Securitate maximă la marşul LGBT
Marșul Moldova Pride, aflat la cea dea 22-a ediție, s-a desfăşurat în acest an sub sloganul „De bună voie și nesilit de nimeni”, inspirat din textul jurământului care se pronunță în timpul căsătoriilor civile. Ca şi în anii precedenţi, un număr impresionant de poliţişti şi carabinieri, care păreau să depăşească numărul participanţilor la marş, au asigurat ordinea publică. Oamenii legii au format cordoane din trei rânduri, apărând manifestanţii de eventuali provocatori. În spatele coloanei a fost văzut deplasându-se un automobil cu numerele de înmatriculare a Ambasadei SUA la Chişinău.
Reprezentanţii bisericii ortodoxe au protestat
În pofida măsurilor sporite de securitate, totuşi au fost înregistrate mici incidente. Câţiva bărbaţi, cu o cruce în mână, i-au insultat pe participanţii la marş şi le-au sugerat să se sinucidă dacă sunt de altă orientare sexuală. Poliţia a intervenit, determinându-i pe provocatori să plece.
În timpul desfăşurării marşului, zeci de preoți și enoriași au manifestat împotriva manifestaţiei LGBT. Aceștia țineau în mâini cruci și icoane și au scandat „Rușine”.
Pe parcursul ultimelor zile au avut loc mai multe evenimente și este unica săptămână în an când membrii comunităților LGBT și susținătorii acestora ies pe străzi ca să-și exprime solidaritatea unii cu alții și să-și ceară drepturile.
În fiecare an, Festivalul Moldova Pride are loc în paralel cu o campanie socială, care sensibilizează publicul asupra celor mai stringente și actuale provocări cu care se confruntă comunitatea.